Отказът от прясно мляко може да изчисти акнето

Отказът от краве мляко може да има положителен ефект върху кожата, ако страдате от акнеот прясно мляко

Отказът от прясно мляко наистина може да направи кожата гладка. Доскоро дерматолозите смятаха, че начинът на хранене няма отношение към заболяването. Според нови изследвания обаче млякото и млечните продукти увеличават риска за тежко акне и затрудняват лечението му.

Причината за появата на неприятните пъпки е свръхпроизводството на специфичния секрет себум от мастните жлези, които са разположени във всяка от космените луковици. Се-бумът запушва прохода, създава идеална хранителна среда за бактериите и мястото се възпалява.

След консумацията на млечни продукти в организма се увеличават нивата на инсулина и на IGF-1 хормона – инсулиноподоб-ния растежен фактор 1. Виновник е основно белтък, който стимулира производството на инсулин. Той пъкувеличава из-
лъчването на мъжки хормони в кръвта и производството на себум.

Тези нови данни от изследвания водят до препоръката хората с акне да се стремят да поддържат ниски нивата на инсулина като застраховка срещу пъпките в тийнейджърска и в по-късна възраст.

Ако хората с акне не искат изцяло да се лишат от мляко, експертите съветват да избират козе, защото то не увеличава инсулина и IGF-1 колкото кравето.

Някои медици стигат до по-драстична препоръка -възрастните изобщо да не ядат мляко и неговите производни. Те обясняват, че само организмът на децата се нуждае от растежни хормони, а с възрастта намаляват ензимите, разграждащи млечните съставки. Щадящи са само ферментирали продукти като киселото мляко и кефирът, защото в тях вредните субстанции са частично разградени.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.