Откажете цигарите и подобрете настроението

Според американски изследователи, да откажем цигарите ще ни направи много по-щастливи, отколкото си мислим. И дори смятат, че ефектът е дългосрочен във времето.

Ръководителят на изследването проф. Кристофър Кахлер от Браун пояснява, че с отказа от тютюневите изделия се намаляват проявите на депресивните състояния, освен това се подобрява значително доброто настроение. Ако след отказа на цигарите последва пик, при който отново се започнат, то склонността към депресивно състояние се повишава отново. Причина на тези твърдения на проф. Браун станали изследваните от него 236 доброволци от различен пол и възраст, всичките пушачи и опитващи се да спрат цигарите. Били са им раздадени никотинови лепенки. Всеки от тях сам определя датата, в която да стартира отказването на вредния навик.

mahane-na-cigariteДокато трае проучването научният екип внимателно следи депресивните показатели на участниците на всеки 2, 8 и 16 седмици. Половината от доброволците, които не успяват да откажат цигарите, показват по-високи нива на депресия по време на проучването, констатират учените.

Едва една пета от участниците успели да спрат цигарите още на първата седмица. След тази една седмица те станали видимо по-щастливи и запазили доброто си настроение до края на въпросното проучване. В следствие на това се констатира, че пушачите използват цигарите като един вид отдушник на стреса и напрежението, както и за повишаване на настроението, но има вероятност ефекта да стане обратен на този, който се търси.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.