https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

От какво зависи безпроблемната работа на биологическия часовник?

0

За съжаление, учените и досега не могат да отговорят от какво зависи безпроблемната работа на биологическия часовник

palmsclock
Според някои биологичният часовник е условен термин, обозначаващ способността на живия организъм да се ориентира във времето; той се настройва в съответствие със строгата периодичност на протичащите в клетките процеси.

В резултат на различни изследвания е установено, че за нарушенията във вътрешния брояч са виновни безсънието, стресът, лошата екология, пушенето и алкохолът. Опити на американски учени показали, че ако бременни плъхове бъдат пристрастени към алкохола, децата им се раждат с шестчасово нарушение в денонощния ритъм й скоро всички до едно загиват.

Не спират и търсенията на начин да се върне времето назад. Например съгласно една от модните методики – т. нар. хронодиета, трябва да се храним в строго съответствие с индивидуалния вътрешен часовник. Други теоретици на дълголетието твърдят, че това зависи и от количеството и качеството на съня; неговият недостиг, както и честите нощни събуждания, могат да нарушат работата на нашия вътрешен часовник и да доведат до ранно износване на организма. Кой би спорил с това?

Феноменът на инаивидуалната минута

А можем ли да разберем в какво състояние е нашето биологическо време, доколко вярно се движи вътрешният ни часовник, не го ли заплашва „повреда“, а нас – сериозни неприятности? Според учените е възможно. Прието е да се смята, че хората с продължителност на „индивидуалната минута“ от 64 секунди и повече са прекрасно адаптирани към околната среда и се отличават със завидно здраве и дълголетие. Тези, при които този показател е под 45 секунди, трябва сериозно да се замислят – за времето и за себе си.

„Индивидуалната минута“ може да се изчисли много просто. Достатъчно е да пуснете стрелката на секундомера и без да я гледате, да броите до шестдесет. След това изключете секундомера. Показаното време е вашата „индивидуална минута“.

Разбира се, за чистота на експеримента ще трябва да се тествате по този начин няколко пъти и през равни промеждутъци от време. Тогава ще получите усреднено и следователно по-точно значение на този показател. Едновременно с това можете по опитен път да определите кое за вас е добре и кое -зле. Вдигнали сте например скандал в обществения транспорт – измервате своята „индивидуална минута“: 40 секунди. Лошо. Прочетете интересна статия в любимия вестник – включвате секундомера: 70! Супер! Може би така ще се научите да регулирате, а защо не и да ремонтирате своите стебиоброячи“, ще живеете в добро здраве млади и активни, дай боже, до двеста години. Може би си струва да опитате?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.