От какви видове цироза боледува българинът?

hepa13Цирозата е едно от сериозните чернодробни заболявания, чието усложняване причинява увреждания практически на всички органи и системи в човешкото тяло. Цирозата, която не е била диагностицирана навреме, може да премине в необратимо злокачествено израждане и да доведе до смърт.
В много случаи медицината не е в състояние да установи каква е точната причина за болестта, но най-често “вина” за цирозата имат злоупотребата с алкохол, вирусните хепатити, различни токсични въздействия, предозиране на лекарствени средства, хронични инфекции и възпаления.
От какви видове цироза боледува българинът?
Алкохолна цироза развиват до 20% от редовно пиещите. Количествата и срокът на “практикуване”, които водят до подобно състояние, не са стандартни. Медицината познава куриозни случаи на чернодробна устойчивост, но крайният резултат винаги е един и същ – независимо кога се достига до него.
Постхепатитна цироза могат да получат като усложнение пациенти с вирусен хепатит В и С. Промените в чернодробната тъкан и нейното израждане са резултат от възпалителния процес в хода на първичното заболяване, както и от специфичното въздействие на вирусите.
Билиарна цироза се наблюдава, ако по някаква причина са поразени жлъчни пътища в чернодробната тъкан и съдържанието им влезе в директен контакт с чернодробния паренхим.
Доста сложна за разгадаване и въздействие е автоимунната цироза, при която собствената имунна система третира чернодробните клетки като чужди и вражески и се стреми да ги увреди и унищожи.
Токсичната цироза е поразяване на чернодробната тъкан поради прием на токсични вещества или лекарствени препарати, за неутрализацията на които черният дроб няма достатъчен ресурс.
Сърдечната недостатъчност може да е причина за застойна цироза; овладяването на чернодробния проблем зависи от лечението на основното заболяване.
В около 30% от случаите причината за заболяването не може да се установи и се говори за криптогенна цироза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.