От какви тумори страда черният дроб?

hepa16Ако се ръководим от естеството на новообразуванията в черния дроб, те подлежат на традиционното разделение на доброкачествени и злокачествени /рак/. Възможно е злокачественият тумор да е вторичен – т.е. резултат на метастази, а първичното огнище да е в яйчниците, стомаха, дебелото черво. Метастазните тумори се развиват от злокачествени клетки, достигнали до черния дроб чрез системата на кръвообращението.
Първичният рак на черния дроб пък се развива от клетките на собствената му тъкан. Ако това са самите чернодробни клетки, става дума за хепатоцелуларен рак. Ако се касае за клетки от жлъчните канали, ракът е холангиоцелуларен. Медицината описва още n-вида злокачествени чернодробни тумори – аденокарцином, хепатобластом, ангиосарком. За специалиста със сигурност произнасянето на подобни диагнози носи интересна информация. За нещастника, който се е разболял от въпросното страдание, значение има единствено кратката думичка “рак”. Веднага възниква въпросът: това лекува ли се?
Лошата новина е, че заради безсимптомното протичане на ранните фази от болестта, откриването й става по принцип в доста напреднал стадий. Ситуацията е доста сложна особено в случаите, когато става дума за метастазен рак или за наличие на цироза и тумор едновременно.
Добрата новина е, че при много пациенти с чернодробен рак излекуването, или поне удължаването на живота, е възможно! Естествено – всеки случай е с индивидуална прогноза и е важно до каква степен е поразен черният дроб, какви са имунните сили на пациента, мотивировката му да се бори за живота си. Още нещо важно: операциите на черния дроб изискват много прецизна конкретна оценка и специфична методика на лечение. Изискват и съвременна оперативна база, каквато не всяка болница притежава. Хирургичното премахване на поразената тъкан се счита за най-правилният подход, но при наличие и на цироза това може да се окаже невъзможно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.