От домашния сладолед не се пълнее

Сладолед се прави повече от 3000 г., като първо е поднасян на китайските аристократи

сладолед
Първият сладолед е бил сок от пресни плодове в комбинация със сняг или лед – охладен шербет. Марко Поло донася рецептата му и той бързо става популярен в знатните домове. Италианците я доразвиват, като добавят плодове, ядки, бисквити и ликьор. Във Франция пък измислят рецептата за сметанов сладолед. Американецът Яков Фусел отваря през 1851 г. в Балтимор първата сладоледена фабрика.

В сладоледа има мляко, подсладители като фруктоза и глюкоза, ванилия и шоколад. Когато тази смес замръзне, се получава кремообразна консистенция.

Макар съставките да варират според марката и вида, сладоледът дава много енергия. В1/2 чаша има 15 г въглехидрати, 7 г мазнини, 2 г белтъчини и дава 10% от дневната норма фосфор и калций. Витамините A, С, D, Е и повечето от група В също са налични. Калориите са 137, два пъти повече, отколкото в млякото.

Сорбе се приготвя от пасирани плодове, но това, което се продава, е ароматизирана и оцветена вода с 10% плодово пюре и доста захар или подсладители, пише д-р Райна Стоянова. Тя дава и своя рецепта за домашен сладолед.

За него може да се купят замразени плодове. Ще замръзне по-бързо, а и те почти не са загубили ценни съставки. По-добре е обаче да се изберат и замразят вкъщи, обелени и нарязани на дребно. Изваждат се от фризера и се чака да се отпуснат за 5-10 минути. После с кухненски робот или блендер се пасират до еднородна смес и готово.

Сладоледът може да се държи във фризера, докато дойде време за ядене. Няма нужда от захар и подсладители, защото сезонните плодове са доста сладки. С малко семенца от чия той ще се желира и ще се обогати с фибри, пише д-р Стоянова.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.