Черният чай може да помогне при остеопороза

Черният чай е отлична превенция срещу остеопороза

 

черен чай
Черният чай може да помогне при остеопороза

Остеопороза се нарича заболяване, което се характеризира с намалена костна маса и плътност. При остеопороза рискът от фрактури се увеличава значително. Но научният свят не е престанал да търси лек за това ужасно заболяване, което засяга по-често жените, откокото мъжете. Оказва се, теафлавин-3, вещество, което се открива в черния чай, може да се справят с болестта, научаваме от Zee News .

Учени от Медицинския университет в Осака са провели изследване върху мишки. Специалистите са прилагали при опитните животни теафлавин-3. Изследването показва, че веществото инхибира активността на ДНК метилтрансфераза – ензим, който увеличава броя на остеокластите (клетките, които разрушават костната тъкан). При мишките, страдащи от остеопороза и лекувани с теафлавин-3 костния обем бил възстановен до нормални граници.

Но както при всяко ново изследване, и тук следва да направим уточнение – лице, с тегло 60 килограма трябва да изпива по 60 чаши черен чай на всеки три дни, за да се постигне същия положителен ефект, наблюдаван при третираните с теафлавин-3 мишки. Създаването на хранителна добавка, която да съдържа голямо количество теафлавин-3 е лесна задача. Въпреки това, тези продукти ще имат много горчив вкус, заради наличието на теафлавин-3 – един от катехини придаващи горчивина на чая.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.