Остеопороза и профилактика срещу нея

Остеопорозата представлява заболяване, чието възникване става при дисбаланс на разграждане и образуване на ново костно вещество. И след като не може да се образува ново костно вещество, се получава така, че костите стават крехки, което е много опасно, защото и при най-малкият натиск може да се стигне до фрактури и счупвания.

Ако се погледнат отвътре, костите засегнати от остеопороза изглеждат порести, по-кухи от здравите кости, тяхната структура е силно нарушена. А това е явен признак за загуба на значително количество костна маса и ниска костна плътност. При остеопороза костите стават по-леки.

125577150548749За голямо съжаление остеопорозата е много често срещано заболяване и често от него страдат предимно жени. Според статистиката тревожните цифри показват, че от нея страда всяка пета жена по света, а при всяка втора след определена възраст има отчетена понижена костна плътност. Б0лестта не подминава и мъжете, но е по-рядко срещана при тях. При мъжете един на всеки четирима е засегнат от понижено количество костна маса. Болестта се най-често се проявява във възрастта над 50 години, но процесът по изтъняване на костите започва още от 20-годишна възраст, като в годините до 80, жените, които са засегнати губят една трета от костното вещество.

Като изключително сериозно и социално значимо се определя развитието на остеопорозата, поради факта, че придвижването става по-трудно и засегнатият трябва да внимава изключително много при всяко по-рязко движение, през зимните месеци, когато има опасност от падане и изобщо от всякакви подобни ситуации, които могат да станат причина за счупване. Освен това при счупване, раните заздравяват много по-трудно и има сериозен риск от обездвижване. Намалената костна плътност прави най-уязвими такива области от костната система, като гръбнака, бедрената шийка, тазовите кости и китките. Прешлените на гръбнака при остеопороза губят размерите си, изтъркват се в двата края, от това неминуемо се деформира тяхната форма. Или се стига до прешлени компресии, което допринася за „смъкването“ му и промяна на стойката. При това се стига и до компремитиране на стабилността на гръбнака, освен това има и висок риск от пукане и рушене на прешлените. А в много от случаите при фрактура на бедрената шийка, до година след възстановителната операция се случва втори инцидент или се налага повторна такава.

Не е случаен факта, че остеопорозата се счита за „тихия убиец“. При нея не се предполага, че развитието на болестта е започнало, докато не се стигне до инцидент и счупване, при което се установява загуба на костна маса, а тогава вече е прекалено късно за превенция и лечение. Друг симптом, който може да се забележи и от околните е смаляването на ръст и изгърбването.

Как се стига до развитието на коварната болест? Факторите, които предразполагат към остеопорозата са два вида: контролируеми и неконтролируеми. Към вторите спадат такива фактори като възраст, пол и менопауза. Освен тях идва на ред и наследствеността. Друг вид фактори са и например по-фината костна структура, по-слабата телесна маса, тъй като при едно падане е по-голям риска от счупване. Има и болести и терапии, които също отключват процесите на загуба на костно вещество.

Какво можем да направим? Можем да повлияем на контролируемите фактори, за да намалим възможността от развитие на болестта. А те са:

– Недостиг на калций и витамин D – приемайте достатъчно от тези витамини и елементи, за да предотвратите едно такова развитие;

– Бедно на плодове и зеленчуци хранене – запълнете менюто си с повече пресни плодове и зеленчуци;

– Хранителен режим, богат на белтъчини – избягвайте белтъчините в това число месото и яйцата, но разбира се не трябва да се спират напълно; 

– Свръхконсумация на сол и кофеин – намалете консумацията и без това не е особено полезно за вашето здраве; 

– Ниска двигателна активност, обездвижване – повече физическа активност ще ви помогне да се предпазите;

– Тютюнопушене;
– Злоупотреба с алкохол.

Защо жените са по-склонни към остеопороза?

Жените са по-податливи към тази болест, поради факта, че техните кости са по-малки и по-тънки. А допълнителен отрицателен факт е това, че след настъпването на менопаузата, се спира производството на естроген, а това още повече води до загуба на костна плътност.

Защо от остеопороза страдат и мъже?

Абсолютно погрешно е схващането, че остеопорозата е напълно нормално състояние, което е типично за остаряването и от него страдат само жените. Мъжете също са засегнати, но това става в значително по-късна възраст. Например един мъж може счупи бедрена шийка с десетина години по-късно, отколкото е характерно за болна от остеопороза жена. Неприятен факт е, че при тях този инцидент е много по-фатален.

За да не се стига до подобни неприятни състояния в късна възраст, е добре да се провежда профилактика още от кърмаческа възраст. Даже и при пренаталното развитие, като тогава е много важно как се храни майката по време на бременността. Нужно е да се спазват няколко правила, за да се радваме на крепки кости до късна възраст. А те не са толкова много. Просто трябва да се храним балансирано, да не пушим и да не злоупотребяваме системно с алкохол. И да не забравяме движението – умерено или интензивно, няма значение, важното е да има движение, което да забавя или предотвратява развитието на остеопороза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.