Оставаме без лични лекари до няколко години?

Пациентски и лекарски организации алармират, че до 5-7 години има голяма вероятност да останем без лични лекари, тъй като масово общопрактикуващите заминават да работят в чужбина.

Статистиката е показала, че най-много наши джипита са заминали и продължават да заминават за Германия, където в малките населени места и ма недостиг на медици, които от своя страна също излизат зад граница, най-често заминавайки към САЩ и Канада, заради значително по-високото заплащане.

lekar51823Там, българските лекари, които нямат точно определена специалност, каквито са личните лекари в случая, сключват договори много лесно. Всичко, което им е нужно е да знаят немски. Стартовата заплата на един такъв медик е 3000 евро на месец, и то в селище, което сравнено с нашите български, е с размерите на Сопот или Карлово. Освен това в повечето случаи имат предоставени и безплатни жилища от местните общински власти, както и всякакви улеснения относно освобождаването от таксите за техните деца в училище, ако са се пренесли със семейството. Освен това нашите джипита могат да правят специализации в Германия без проблем.

Близо 1200 семейни лекари са дефицит в момента в България, като най-оголени са практиките в труднодостъпните райони като Родопите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.