Остаряването може и трябва да се случи с достойнство

Остаряването не е присъда и ЕГН-то няма значение. Човек е на толкова години, на колкото се чувства

остаряването
Остаряването може и трябва да се случи с достойнство

Остаряването не е недостатък. Тези и други подобни мисли са успокояващо клише за хора, прехвърлящи 50-те, за да не приемат трагично напредването на възрастта. Тя обикновено плаши и мъжете, и жените. Но като че ли дамите я преживяват по-емоционално. Някои се предават „без бой“ на бръчките, коремчето, излишните килограми. Други навличат къси поли и тесни джинси, даже започват да се държат инфантилно.

Защо не всички остаряват мъдро, хармонично и достойно като катедрали? Първо, защото обществото не позволява.

Култът към младостта и перфектния външен вид в днешно време е по-силен отвсякога. Въпреки опитите да се ограничи дори с евродирективи, професионалната дискриминация по възрастов признак е доста разпространена. Парадоксално, но във времена, в които средната продължителност на живота се увеличава и е повсеместна държавна политика границите за пенсиониране все повече да наближават 70, представите за „млад“ и „стар“ не се променят. Освен това в потребителското общество се ценят новите вещи – нищо не се ремонтира, а се изхвърля и се заменя с актуален пазарен хит.

Същият принцип все по-често се пренася и човешките отношения, твърдят социалните психолози

Заради всичко това да изглеждаш стар е смъртен грях и в медицината се оформя цяло ново направление – „Антиейджинг“. Пластичната хирургия процъфтява. Вече като че ли е норма внуците да не знаят думата „баба“, а да наричат родителките на родителите си по име.

Втората причина за страха от остаряването е свързана с индивидуалните особености и засяга повече жените отколкото мъжете. Според психолозите най-рисковите групи са две. В едната са жените, при които самооценката в голяма степен зависи от това как изглеждат. Във втората са жените максималистки, които винаги са
имали високи претенции към себе си.

И двете групи изпитват ужас от промените в тялото, които е невъзможно да спрат, могат евентуално само да забавят, пише „Всичко за семейството“. Този стремеж се превръща в зависимост, те се подлагат на безброй козметични процедури и операции. Затова уважаващите себе си естетични хирурзи настояват преди техните клиентки да легнат под ножа, да се консултират с психолог.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.