Основни факти за половите инфекции

Всеки, който има някакви сексуални отношения, безусловно се намира в рисковата зона от заболявания, предавани по полов път. Това не зависи от пол, националност, социален статус или сексуална ориентация.

Кой има опасност да се зарази от ЗППП – заболявания, предавани по полов път.
По принцип тези заболявания се предават по-често сред младите хора. По данни на международната здравна организация до 25-годишна възраст около 70% от младите хора са боледували от някакво заболяване, предавано по полов път.
Правенето на секс с няколко различни партньори увеличава риска от предаване на полови инфекции. Процесън на заболявани е значително по-голям при хомосексуалистите.

Могат ли девственик или девственица да се заразят с полова инфекция?
188012843Да, могат. Много от заболяванията, предавани по полов път се разпространяват дори при близък кожен контакт и орален секс.

Какво трябва да се знае за основните ЗППП?

Кондиломи – генитални брадавици
Това е едно от заболяванията, за които не е нужен секс в класически вид, достатъчен е близък кожен контакт. Кондиломите имат розов или телесен цвят, като брадавиците са плоски или във формата на цветно зеле. Причината за появата им е папиломавирусът на човек. Това е цяло семейство вируси, с различна степен на опасност. Някои от тях са само брадавици, но други водят до рак на шийкита на матката и други злокачествени заболявания. Вече са разработани и се прилагат профилактични ваксини, за защита от най-опасните вируси.

Срамни въшки
Срамните въшки са малки паразити с размер 1-3 мм. Външно се отличават от другите въшки. Предаването става при близък кожен контакт в областа на половите органи. Заразяването е съпроводено със силен сърбеж.

Гонорея
Гонореята се разпространява лесно и при липса на лечение може да доведе до безплодие както при мъжете, така и при жените. Лекува се с антибиотици. Основният признак при гонорея е парене при уриниране и отделяне на гноен секрет от влагалището или пикочния канал. Често обаче симптоми изобщо няма, особено в ранния стадий. В късния стадий се появяват кожни проблеми и болки в ставите.

Сифилис
Първият симптом на сифилиса е появата на плътна безполезнена раничка, обикновено на половите органи или в аналната област. Именно при контакт с тази раничка става заразяването с Treponema pallidum – сифилисната бактерия. Следващият етап е поява на ситни обриви по тялото, повишаване на температурата, косопад или изразено чувство на умора. В последния стадий настъпват поражения на сърцето, главния мозък, черния дроб, нервите и очите.
За съжаление повечето хора не са запознати с ранните симптоми на сифилиса. Без навременно лечение болеста предизвиква парализа, слепота и смърт. Но от години сифилисът успешно се лекува с антибиотици.

Хламидии
Хламидиите се отнасят към едно от най-широко разпространените заболявания. Тази полова инфекция често води до безплодие, ако не се лекува правилно. Това става с антибиотици. Опасноста при хламидиите е там, че понякога симптомите са много слабо изразени или изобщо липсват.
Основните симптоми при мъжете са парене и болка при уриниране. При жените – вагинален дискомфорт, неприятна миризма и болка при секс и уриниране.

Херпес 2-ри тип
Повечето случаи на тгениталния херпес е предизвикано от вируса на простия херпес тип 2. Този вирус се смята за високозарен и може да се предава по полов път или просто при близък контакт с херпесните язвички.
Заоляването се характеризира с болезнени, пълни с течност язвички, както и язви на гениталиите, ануса, бедрата и седалищните части. Също така могат да избият и по устните в следствие на орален контакт.
Както и в случая с вируса тип 1 не съществува лекарство, което да излекува напълно това заболяване. Противорирусните препарати само съкращават продължителноста и честотата на рецидивите.

Трихомоноза
Причината за трихомонозата е бактерията Trichomonas vaginalis. Този микроорганизъм се предава по полов път. Основните симптоми са: при жените – жълто зелен секрет с неприятна миризма, вагинално неразположение или полка при уриниране и секс. При мъжете обикновено няма никакви симптоми.

Спин
Вирусът на СПИН отслабва защитата на организма против различни инфекции. Спин-ът се предава при незащитен секс, съвсместна употреба на инжекции или от заразена майка към детето си. Спинът мооже да не се прояви в продължение на много години, затова най-сигурният начин за проверка е анализ на кръвта. Макар че понякога антителата на СПИН се появяват след повече от 6 м.
Към момента няма лечение от СПИН, но има препарати, които забавят прогресирането на заболяването.

Профилактика на болестите, предавани по полов път

– Най-добрият начин за защита от болестите предавани по полов път са моногамните отношения със здрав човек.
– Предложете на човека, с който искате да имате сексуални отношения да си направите съвместни изследвания
– Използвайте презервативи
– Не правете секс ако има съмнения за заболяване при партньора ви
– Правете си регулярни прегледи

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.