https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Осем тайни как да предпазим детето от вирусни инфекции

0

Как да предпазим детето от вирусни заболявания по време на училищния период?

Когато децата идват на училище, те са в близък контакт помежду си и често са претъпкани в класните стаи. Задачата на родителите е да извършат редица превантивни мерки за укрепване имунитета на детето, за да се предпазят от сезонни заболявания.

Знаете ли, че висок риск от заразяване с ОРВИ (остри респираторни и вирусни инфекции) възниква, когато:

 • лигавиците на устата и носа изсъхват;
 • детето прегрява, докато играе навън или в апартамента;
 • има проблеми с червата;
 • родителите забраняват на децата да се разхождат навън при лошо време;
 • всички забравят за закаляването.
 • децата прекарват много време като си играят с джаджи, вместо да ритат топка навън.

Разбира се, родителите няма да могат напълно да защитят детето от болести, но ще помогнат за пренасянето на болестта в по-лека форма.

 1. Балансирано хранене-Микроелементите и витамините са важни за формирането на здрав имунитет. Ето защо детското меню трябва да бъде разнообразно и балансирано. Ежедневната диета на детето трябва да включва пресни зеленчуци и плодове, месо, зърнени храни и млечни продукти.
 2. Разходки на чист въздух. Честите разходки на чист въздух намаляват риска от развитие на респираторни заболявания. Основното нещо е да изберете удобни дрехи за разходка. Хипотермията и прегряването са много опасни за децата. Предпочитание трябва да се даде на многослойното облекло.
 3. Спортът и физическата активност също са важни за формирането на добър имунитет. Затова не забравяйте за упражненията, спорта и активните игри.
 4. Пълноценният сън е ключът към доброто здраве. Задачата на родителите е да установят режим на децата си.
 5. Липсата на стрес е друг важен момент, който трябва да се вземе предвид при изграждането на добър имунитет.
 6. Хигиенни правила. Спазването им помага да се сведе до минимум рискът от заболяване. Всяко дете трябва да знае, че е важно да мие ръцете си преди хранене, след използване на тоалетна и след разходка. Както знаете, вирусите се установяват върху перила на градския транспорт, дръжки на врати, банкноти, монети и други повърхности. Ето защо, когато се върнете у дома, не забравяйте да измиете ръцете си. Децата трябва да бъдат отучени да докосват очите, устата и носа си с мръсни ръце.
 7. Важно е да избягвате сухия въздух в стаята. За комфортен живот е необходим овлажнен и хладен въздух. В идеалния случай температурата в стаята трябва да бъде под 25 градуса. Препоръчително е да имате овлажнител у дома. И определено трябва да проветрите стаята. Само 10-15 минути са достатъчни, за да се напълни апартаментът с чист въздух.
 8. Не забравяйте за ваксинацията – ефективна превантивна мярка срещу грип. По-добре е да ваксинирате детето си преди началото на сезона на заболяванията, тъй като е необходимо време, докато тялото започне да произвежда защитни антитела. Идеалното време за ваксина срещу грип е септември до началото на октомври.

Всички тези прости правила за превенция допринасят за формирането на добър имунитет при децата.

Следната препоръка е също много важна: помолете детето да диша през носа. Когато дишането се извършва през устата, практически няма бариери за микробите. Като алтернатива можете да предложите изплакване на носа сутрин, обед и вечер с физиологичен разтвор. Но не всички деца с радост се съгласяват да им се направи такава процедура.

Носенето на маска също е добър начин да се предпазите от заразяване с респираторна инфекция. Може да се използва при посещение на обществени места по време на епидемии, както и у дома, ако член на семейството е болен. На закрито маската предпазва от патогени. На улицата е безполезна.

Сред народните средства можем да препоръчаме чесън и лук. Техните естествени фитонциди перфектно убиват причинителите на настинки. Всички баби знаят това. Нарязват скилидки чесън или лук и поставят чудодейния лек върху чинийка близо до леглото на детето. Някои родители поставят чесновата смес в яйцата от Kinder Surprise, завързват връв и поставят тази „украса“ на детето.

Възможно ли е да защитим децата на 100% от респираторни заболявания?

Определено не. Но това не означава, че трябва да изоставите превантивните мерки. Ако не искате ОРВИ, грип и ковид често да посещават семейството ви, следвайте простите правила, описани по-горе.

Здравословният начин на живот наистина помага за повишаване на устойчивостта на организма към инфекции. Затова е изключително важно да се закалявате, да се храните правилно, да поддържате лична хигиена, да спортувате и да избягвате струпвания на хора. Изберете безопасни превантивни мерки срещу грип и настинки, постоянно укрепвайте имунната си система – и тогава никакви вируси или микроби няма да ви навредят. Вашето здраве е във вашите ръце.

imunofital junior

Онлайн поръчка

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.