Отрова от бразилска оса помага на болните от рак

Болните от рак имат още една надежда за изцеление – отровата на бразилска оса може да пребори коварната болест

оса
Оказва се, че отровата на бразилската оса Polybia paulista съдържа мощни противоракови вещества. Токсинът се нарича МР1 (Polybia- МР1) и може да убива ракови клетки. Той е абсолютное безвреден за здравето на пациента.

За изучаване на механизма на това избирателно действие испански изследователи създават модел на клетъчни мембрани. Тези клетъчни менбрани били подложени на въздействието на токсина. С помощта на биофизически методи е установено, че МР1 атакува само раковите клетки заради аномалното разпределение на липидите (мастните молекули), които са разположени по външната обвивка на защитните мембрани на туморните клетки.

Взаимодействайки с липидите, отровата на осата прави „дупки” в мембраните им. В резултат молекулите изтичат и лишени от възможността нормално да функционират, в края на краищата раковите клетки умират. В същото време токсинът е безвреден за здравите клетки, тъй като те имат различен набор от липиди, разположени по вътрешната мембрана на клетката.

Според проф. д-р Пол Биле от Университета в Лийдс методиката на лечение на рака въз основа на взаимодействието с липидите на туморните клетки може да доведе до съвършено нов клас противоракови препарати.

Токсинът е тестван върху ракови клетки на простата и пикочен мехур и е доказал ефективността си. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се потвърдят и уточнят тези резултати. Според специалистите следващата стъпка ще бъде усилването на противотуморните 4 свойства на МР1 за клинични цели.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.