Орторексията – болестта на здравословното хранене

Самата дума орторексия има гръцки произход, като „ortho“ означава точен, а „orexis“ значи апетит. Възможно е дори да не сте чували за това заболяване, защото това е болестта на бъдещето. За нея започва да се говори през 1997 година от доктор Стивън Братман, които написва и книга за орторексията, която постепенно се превръща в бестселър. Той точно разяснява каква е болестта на бъдещето, а именно тя представлява заболяване за мания на здравословно хранене. Хората, които са болни от болестта се наричат орторексици, като тяхната главна цел е да консумират само качествени храни. В напреднал стадии тази болест може да доведе до сериозни проблеми със здравето.

На този етап орторексията се разпространява най-вече в големите и развити страни. Поради факта, че заболяването в момента е в своя начален стадий все още не е изучена подробно от специалистите, но те постоянно правят изследвания и отриват все по нови симптоми.
За да видите дали сте засегнати от болестта на бъдещето може да си направите един тест, и ако отговорите с положителен отговор поне на един от въпросите можете да смятате, че имате проблем. Ще ви представим няколко въпроса от книгата на доктор Стивън Братман, за да ви помогнем да направите примерен тест и да видите дали сте засегнати.

th1. Планирате ли менюто си за утре от днес?
2. Интересувате ли се повече от полезните съставки в храната, отколкото от вкуса й?
3. Различава ли се начинът ви на хранене от този на близките ви?
4. Чувствате ли се виновни, ако консумирате нещо непозволено?
5. Когато се храните по начина, по който искате, чувствате ли се под пълен контрол?

Булимията и анорексията са вече доста добре познати заболявания и те са свързани с количеството изядена храна от лицето, но при орторексията нещата се обръщат и лицето е обсебено от качеството на храната, която ще консумира. Когато лицето е засегнато от орторексията е вманиачено да се храни само с храни без консерванти, без мазнини, без оцветители, без сол и без никакви червени меса. Заболелите се отказват категорично от консумирането на захар и полинаситените мастни киселини. Те не си позволяват да преядат и постоянно внимават и следят всяка хапка, която са направили, защото това всъщност са погълнати калории. Когато един човек се храни по този начин неговия организъм няма възможността да си набави нужните хранителни вещества, а това води и до други заболявания, като например анемия, авитаминоза, недохранване. След като спазват това ограничение в менюто си, заболелите изгубват доста бързо тегло, депресират се и след това се изолират от аудиторията.

Всеки един орторексик е готов да влиза от магазин в магазин за да намери храната подходяща за него, като не се интересува, че за нея ще заплати огромна сума пари. За него единственото важно нещо е храната да е с гарантирано качество. Аналогично е, че те отказват да консумират всякакви храни със съмнителен произход и никога няма да ги закупят. Начинът, по който се приготвя храната, а дори и нарязването и, също е от голямо значение за тях и поради тази причина избягват да се хранят в ресторанти, или в приятели, защото всичко трябва да е сервирано в керамични или дървени съдове. Не си позволяват никога да се хранят с нещо „забранено“, защото след консумацията те ще трябва да се подложат в продължителен период от време на лишения.

Според специалистите главният виновник за болестта на бъдещето са диетите, защото те стимулират хората да се хранят с подходящи храни, за да може организма им да се чувства добре и да е в идеално здраве. В днешно време има неограничен достъп до разнообразни диети, но както можем да се досетим не всяка една влияе по един и същ начин на различните организми. Информацията, която е предоставена за диетата може да се разбере по различни начини от дадените лица. Има хора, които спазват диети с години и всеки ден спазват точно меню, без да си позволяват да хапнат нещо различно, а по този начин те ограничават и социалните си контакти. А това консумиране на точно определена храна всеки ден в продължение на години може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ако толкова време не се консумира месо желязото в организма ни значително намаля, а храната, която е бедна на мазнини пречи да се усвоят полезните за организма мастноразтворими витамина, като A, D, E, K.
В случай, че орторексика е осъзнал своя проблем той трябва да потърси помощ от специалист, за да се излекува. Все пак това е заболяване на психическа основа, което не трябва да се подценява, защото има много лоши последици. Доста често явление е, когато орторексик се лекува от тази си зависимост да изпадне в друга, затова трябва много търпеливо и внимателно да се работи с пациентите. Не трябва да се подценява и чувтвото на заболелите от орторексия за превъзходство пред останалите хора.
За да можете да се излекувате от тази страшна болест на бъдещето, задължително първо трябва да осъзнаете проблема и сами да искате да го решите. Вашата нова цел трябва да бъде да оставите минало зад гърба си и да продължите напред, като започнете едно ново начало.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.