Ориз срещу безсъние

Оризът избавя от безсъние, потвърдиха учените и припомниха защо малките бели зрънца са толкова полезни

ориз
Ориз срещу безсъние

Резултати от проведено наскоро изследване показали, че обикновеният ориз влияе благотворно на съня.

Участниците в експеримента – около 2000 доброволци, били разделени на три групи. Всяка употребявала преди сън различни продукти. В първата група вечер хапвали хляб, във втората група – макарони, а в третата – ориз. Всички участници страдали от разстройство на съня. Изследванията показали, че в първата и втората група проблемите със съня се запазили, а хората, които вечеряли с ориз, заспивали бързо.

Оказва се, че причината се крие в гликемичния индекс на ориза – той увеличава нивото на белтъка триптофан в кръвта, който, на свой ред, продуцира серотонин -„хормона на радостта“. Серотонинът успокоява и позволява на човек добре да се наспи. Така че, ако страдате от безсъние, можете да проверите изводите на учените върху себе -си – блюдата с ориз са и вкусни, и полезни.

Освен това здравните ползи от ориза включват способността му да осигури бърза и неотложна енергия. Оризът регулира и подобрява изхожданията, стабилизира нивата на кръвната захар, както и забавя процеса на стареене, като същевременно осигурява съществен източник на витамин B1 в човешкото тяло.

Други ползи от ориза са способността му да стимулира здравето на кожата, увеличаване на метаболизма, подпомагане на храносмилането, намаляване на високо кръвно налягане. Вкусният ориз може да помогне усилията за отслабване, да подобри имунната система и да осигури защита срещу дизентерия, рак и сърдечно-съдови заболявания. Оризът е основна храна на много хора по света, и е важна зърнена култура, която изхранва повече от половината от населението на света.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.