https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Органичната реч, която бавно ни убива

0

Става дума за метафорична употреба на подобни думи и изрази, които спадат към органичната реч. Примерите за това са много


Органичната реч включва много и различни думи и изрази.

„Омръзнало ми е до смърт”, „трови ми живота”, „нещо ме гложди” – са източник на ракови заболявания. „Сърцето ми се облива в кръв”, „удар в право в сърцето”, „реже като с нож”, „вземам присърце” предизвикат инфаркти и сърдечни пристъпи. „Търпението ми се изчерпва”, „стяга ме”, „изпускам парата” – програмират хипертонична болест. „Сит съм догоре”, „омръзна ми, та чак ми се гади“ „канят” заболявания на нервната система.

„Увиснал ми е на шията”, „омръзна ми да нося този кръст”, „затрупан съм с работа (проблеми)” предизвикват остео-хондроза и болести на костите. „Изцежда ми силите”, „пие ми кръвта” предшестват заболявания на кръвоносната система. „Лесно раним”, „да не съм в кожата му” – кожни заболявания. „Блъскам си главата”, „рискувам си главата” програмират мигрени и постоянни главоболия.

„Боде ме в ребрата”, „животът ми не е мед и масло”, „горко ми” влияят на заболявания на черния дроб. „Белият свят не ми е мил”, „страшно е да го гледаш”, „очите ми да го не видят” формират заболявания на очите…

Както всеки може да се досети, това съвсем не е пълният списък. Наблюдавайте известно време собствената си реч и с изумление ще установите още десетки подобни думи и словосъчетания.

Няма никаква разлика с каква именно цел ги използвате. Във всеки случай те ще формират и поддържат програмата на заболяването.

Ако установите подобни обрати в лексикона на свои близки и познати, бъдете лоялни, коректни и деликатни. Не ги поучавайте, а просто ненатрапчиво споделете знанията си по този въпрос.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.