Орехите пазят от рак на гърдата

Орехите са полезни ядки, които трябва да се консумират самостоятелно, а не да се ползват само за украса на сладкиши

Орехите пазят от рак на гърдата

Американски изследователи от университета „Маршал“ в Хънтингтън, Западна Вирджиния, установиха, че редовната консумация на орехи намалява риска от рак на гърдата или пък забавя развитието на туморите. Те твърдят, че като профилактика е достатъчно жените да изяждат около 57 г ядки дневно.

Първите опити учените са провели с мишки и така са установили лечебния ефект. След това направили клинични изпитвания с 10 жени, които имали рак на гърдата. Той бил в стадий, когато от бучката може да се вземе биопсия.

Жените били разделени надве групи. Първите всеки ден ядели орехи, а другите – не.

След две седмици всички доброволки наново минали на преглед. На него учените измерили, че при тези, които са яли орехи, раковите клетки не са се увеличили.

Изследването е в начален етап и ще продължи, но ореховите ядки са вкусни и спокойно можете да ги ядете често. Ползите от тях са отдавна установени. Понеже съдържат полезните мазнини омега 3 и омега 6, те се отразяват добре на сърдечно-съдовата и на нервната система.

Изследвания доказват, че засилват мозъчните функции и способностите за концентрация, разбиране и запаметяване. Обяснението е, че мембраните на мозъчните клетки са изградени основно от полиненаситени мастни киселини (омега 3 и омега 6) и те са особено важни за пренасянето на сигнали между невроните.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.