Магданозът може да причини орален алергичен синдром

Ядете салата. След 15 минути устните започват да ви сърбят, да изтръпват и да се подуват. Усещате дразнене в гърлото, лицето се зачервява и отича

Това са типични прояви на орален алергичен синдром, а причината за него може да е магданозът в салата.

Заболяването се нарича още полено-хранителен синдром. Предизвикват го някои плодове, зеленчуци и ядки. Сред тях са ябълки, праскови, банани, целина, магданоз. Причината е, че те съдържат белтък, подобен на този на полените от дървета, треви и цветя. Затова хората с пролетна алергия често страдат и от орален алергичен синдром (ОАС).

Това е кръстосана алергична реакция, при която един и същ протеин се съдържа в полените на дървета и треви и в даден плод, зеленчук или ядка. Имунната система не може да различи кой е източникът на този белтък и щом той попадне в организма, реагира почти мигновено, в рамките на около 15 минути. Затова проявите са по устните, езика, небцето и гърлото, обясняват алер-голозите.

Оралният алергичен синдром е познат едва от 90-те години

В Западна Европа той вече засяга 30% от населението. За България статистика няма, но се знае, че се увеличават хората с всякакви алергии.

Понеже оралният алергичен синдром се проявява предимно когато се ядат сурови зеленчуци и плодове, лекарите съветват да не рискувате, ако страдате например от сенна хрема. При топлинната обработка белтъкът, който предизвиква алергичната реакция, се разпада. Така че обелете ябълките, попарете ги и след това яжте.

Но разграждането не става при всички рискови плодове и зеленчуци. Целината например съдържа множество алергени, които не се разпадат при лека топлинна обработка. Нея трябва да я готвите по-дълго.

Няма твърдо установени зависимости между алергиите към полени и към храни

Но все специалистите откриват връзки.

• Хората, алергични към треви, могат да проявят реакция към домати.

• Алергичните към брези получават оток от ябълки, круши, праскови, череши и фъстъци.

• Кръстосана реакция със зелени подправки като магданоз и с целина се получава при алергия към пелин.

• При алергия към прашеца на житните растения
може да се очаква непоносимост към бобови храни и фъстъци.

• Плевелът амброзия е силен алерген, а хората, който не го понасят, могат да получат ОАС след консумация на пъпеш, диня, тиквички и краставици.

• При алергията към латекс, който се произвежда от каучук и съдържа растителен белтък, често има реакция към банани, авокадо и други екзотични плодове.

В България най-чести са алергиите към бреза, житни растения и треви

При всички тях може да се получи кръстосана реакция към соя, а тя се съдържа навсякъде. Такива хора трябва да внимават и с добавки, съдържащи жен-шен, съветват специалистите.

Основен симптом при оралния алергичен синдром е сърбеж по устните и небцето. Останалите са подуване на небцето, устните и езика, отделяне на голямо количество слюнка, дразнене в гърлото, секреция от носа и очите, кашлица, понякога задух. При по-чувствителни пациенти могат да се появят гадене, повръщане, разстройство.

ОАС е лечим – повлиява се добре от имунотерапия. В организма на пациента се вкарват алергени по норми. Целта е той да свикне постепенно с тях и да се намали рискът от сериозни последствия при контакт със съответен алерген. Терапията продължава между 3 и 5 години.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.