Опасно ли е препеченото или не е опасно – мнение на специалистите

Има едно особено опасно съединение, което се образува в препечените корички на месото и хляба – акриламид

барбекю
Опасно ли е препеченото или не е опасно – мнение на специалистите

Това съединение разделя учените на две половини, а обикновените хора продължават да са очаровани от вкуснотиите, в които се съдържа. Акриламид се образува в какви ли не храни при пържене, грил и във фурна в коричките на печивото.

Специалистите се разделят на две групи. Шведските откриватели смятат, че веществото е опасно. За другите акриламидът е безобиден. Те отричат всичко, дори че предизвиква рак у опитни мишки (доказано от шведите), както и че води до рак на гърдата (също подкрепено с изследвания).

Увеличава двойно риска от рак на гърдата

Датски учени доказват, че при консумация на храни с високо съдържание на акриламид ракът на гърдата се среща двойно по-често. Те проучили как се хранят включените в изследването жени и определили съдържанието на акриламид в организма им. Според резултатите той увеличава риска от рак на яйчниците до 79%, на матката – с 28%, на бъбреците – с 59%.

Ако няма аспаргин, не се образува

Вече се разработват промишлени методи, за да се намали акриламидът. Например с ферменти, които променят аспаргина. Когато той липсва, не се образува и акриламид. Да се намали синтезът му, помагат и добавки витамин ВЗ, полифеноЛи, екстракт на розмарин, лимонена и други киселини. Препоръчва се и намаляване на фруктозата.

Варено вместо печено

Изброените методи не са приложими вкъщи, където акриамидът се образува при печене и пържене. Алтернатива са варенето и избягване на готовите продукти, които го съдържат.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.