https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Опасни лекарства, за които не подозираме

0

opasni_lekarstva

Опасни лекарства са често приемани в ежедневието ни, без да знаем какви вреди могат да ни донесат. Пиете парацетамол или аспирин и дори не знаете, че и двете могат да доведат до кръвоизливи или куп други проблеми с черния дроб или панкреаса.
Препарати, които приемаме всеки ден и са нещо съвсем обикновено за нас могат да предизвикат доста неприятни странични ефекти.

Всички знаем, че има опасни лекарства,

които може сериозно да усложнят състоянието ни, ако ги приемаме не според инструкциите и без консултация с лекар. Колкото и странно да звучи, в същата група попадат и препарати с „кристално чиста репутация”. До такава степен сме свикнали с тяхното използване, че никога не бихме и заподозрели какво могат да ни причинят в някои случаи.
Ето някои опасни лекарства, за които трябва да внимаваме. Например бета-блокерите. Те се използват за понижаване на кръвното налягане, за лечение на сърдечна аритмия или при хипертензия. Ако превишите дозата обаче, кръвното рязко спада и може да получите хипотония. Сред страничните ефекти на бета – блокерите е и импотенцията.
Кортизонът също е доста ефективен при борбата с хроничната бъбречна недостатъчност. Помага и за възстановяване на организма след спортни травми. Но също влиза в

групата „опасни лекарства”

При по-продължително използване може да получите диабет, скъсване на сухожилие, катаракта или остеопороза.
Аспиринът е евтин, ефективен и именно това го прави изключително популярен. Много хора го приемат без дори да се замислят, за да се избавят от главоболие или да снижат температурата. Трябва ли да споменаваме, че предозировката му е много опасна? Води до вътрешни кръвотечения и дори до парализа на дихателните пътища.
Лекарството целекоксиб се използва като противовъзпалително и аналгитиращо средство при артрит и други заболявания на ставите. Някои дори го препоръчват като експериментално лекарство против рак. Изпоолзването на високи дози от него го нареждат сред рисковите препарати. Може да доведе до натоварване на сърцето и сърдечен пристъп.

Опасни лекарства са и антибиотиците

Те са спасили много животи и дълго време се смятаха едва ли не за панацея. Независимо от това приемането им при всяка една простуда може да бъде опасно – организмът става устойчив към антибиотиците и отслабва имунитетът.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.