https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Опасна ли е загубата на течности през лятото?

0

Загубата на течности през лятото е опасна за нашия организъм. И най-често дехидратацията настъпва точно когато положението започва да става фатално

загубата на течности
Като механизъм за подпомагане на охлаждането кръвоносните съдове се разширяват и осигурят повече кръв близо до повърхността на кожата. Така дават възможност за по-голямо топлоотдаване и намаляване на температурата на тялото. Това е причината в жарки дни кръвоносните съдове да стават сякаш повече – всъщност са по-ви-дими, защото са разширени.

Загубата на течности при потенето, ако не е компенсирана с пиене на вода, води до бързо намаляване на обема на кръвта.

При горещи вълни за час усилия на открито човек губи от 1 до 4 литра пот

Така до мускулите, сърцето, мозъка не стига достатъчно кръв и работата им силно се затруднява. Допълнително изпитание е, че в горещините сърцето трябва да положи два пъти по-големи усилия за изпомпването на по-гъстата кръв.

Човешкият организъм е проектиран да регулира телесната температура така, че и при екстремни условия да запази относително постоянни градусите във вътрешността. Адаптационните възможности се затрудняват с възрастта или от заболявания. Приемането на достатъчно течности обаче ги повишава. Точна мярка няма – правилото е всеки отдаден литър течност с потта и урината да се компенсира с приета вода.

Няма по-добър вариант за горещото време от обикновената вода. Като ориентир колко вода да пиете по принцип експертите сочат 35-40 милилитра за всеки килограм от теглото при оптимална температура и средна физическа активност. В горещо време и при физически усилия в зависимост от интензивността им мярката може дори да се удвои.

Специалистите по хранене препоръчват част от нормата да е от прясно изцеден зеленчуков сок или смути – най-добре от краставица. Добавената стойност на тези течности е, че са наситени с алкални минерали и витамини, които неутрализират токсините от затруднения в горещината метаболизъм и компенсират загубата на електролити с потта.

Лекарите напомнят да избягвате работа и спорт в най-горещите часове през деня (между 11 и 15), а за децата, бременните, болните и възрастните – и престой под лъчите на слънцето. Препоръчват носенето на светли дрехи от дишащи естествени материи като памук, коприна и лен. Добре да е забавите темпото, да намалите стреса и да си осигурите добър сън.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.