Опасен ли е гестационният диабет и как се диагностицира

диабетГестационният диабет е заболяване, характерно за периода на бременността: познатата инсулинова резистентност обичайно се обяснява с хормоналните промени, които настъпват тогава в женския организъм. Недостигът на инсулин причинява същите последици, както при класическото заболяване – с уговорката, че тук става дума за здравето на майката и на бъдещото й дете. Не бива да се преувеличава – но и не бива да се пренебрегва сериозността на една подобна диагноза. Ако фактът, че кръвната захар на една бременна жена е с висока стойност – ако този факт се неглижира, това би имало недобри последици както за майката, така и за бебето.

Как се разкрива здравословният проблем?
Гестационният диабет се изразява в недостиг на инсулин, което прави невъзможно пълноценното усвояване на захарта от клетките и преобразуването й в енергия. Обикновено заболяването се проявява към 28-а седмица от бременността. Признаците са сходни с неразположения, обичайни за това състояние – лесна умора, прилошаване, често уриниране. Ето защо субективните усещания рядко насочват къч диагнозата. За сметка на това системните контролни изследвания са в състояние веднага да отчетат например високи стойности на кръвната захар или наличие на захар в урината. Ако подобно отклонение бъде забелязано, се назначават по-детайлни анализи за потвърждаване на диагнозата.

diabetalКой е застрашен от гестационен диабет?
Диабетът на бременността засяга 4 до 6% от бъдещите майки. Много по-вероятно е да срещнете бременна, чието заболяване се е отключило след зачеването – отколкото диабетичка, която приема рисковете на едно подобно състояние и решава да стане майка. Казусите са твърде различни: най-често гестационният диабет отшумява постепенно след раждането. Докато бременна жена, която е имала заболяването преди да зачене, е заедно с детето си в много по-сериозен риск.
От гестационен диабет са застрашени жените със затлъстяване; бъдещи майки, в чиято фамилия има диабетици; жени с проявен гестационен диабет при предишна бременност; жени с първа бременност, която е настъпила след 25-годишна възраст; мамчета, които са раждали твърде едри бебета при друга бременност.

Какво се случва след раждането?
За да се съхранят майчиното здраве и здравето на бъдещото дете, нещата трябва да са под контрол. Изготвя се индивидуална лечебна схема – хранене, физическа активност, медикаменти – която при необходимост се коригира. Назначаването на инсулин е крайна мярка, но понякога тя се налага. Необгриженият гестационен диабет може да създаде условия, при които високата кръвна захар причинява прекалено бърз растеж на плода, свръхтегло на бебето и трудности при раждането му. Децата, родени от бременност с гестационен диабет, са потенциално застрашени да развият болестта при израстването си – ако отглеждането и особено храненето им не са съобразени с този факт.
Макар гестационният диабет да се смята за преходно болестно състояние, понякога той не отминава и се трансформира трайно в диабет от втори тип.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.