https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Библиотекари и антиквари са застрашени от онкологични болести

0

Онкологични болести и други куп неприятни заболявания могат да получат хората, които работят в библиотеки, читални и книжарници

rak knigi
В библиотеки, антикварни книжарници и у дома чистим всичко, но не и книгите. В хранилищата на някои библиотеки книгите не са почиствани от десетилетия.

Наредени са на открити рафтове и са целите в прах, който е проникнал и между страниците.

Организацията „Лайбръри дъст консълтинг“ в Маями поддържа сайта library-dust.com, чрез който информира за рисковете от прашните книги.

„Целта ни не е да откажем хората да четат или да постъпват на работа в читални, библиотеки и антикварни книжарници, а да им помогнем да опазят здравето си. Книгите в библиотеките не се чистят заради икономии. Те обаче ни излизат твърде скъпо“, казва Хасан Болоурчи от организацията.

Книжните корици са магнит за прашинките. Страниците пък абсорбират влагата от помещението. Когато във влажната вътрешност на книгата попадне прах, в нея се развъждат микроби, акари, гъбички и книжни въшки. Книжните въшки са малки, пъргави насекоми, които могат да се видят и без лупа в старите книги. Рискът за здравето е най-голям при библиотекарите и служителите в читални, тъй като те са изложени най-дълго на замърсения въздух. От него могат да развият рак на белия дроб, астма, алергии, кожни болести, да получат инфаркт или да изпаднат в депресия.
Регистрират се зачестилите случаи на рак на белия дроб и инфаркти именно сред библиотекари.

За праха в библиотеки и книжарници и за свързаните с това алергии е говорено и писано доста. Но сега микробиолози и медици посочват, че вдишването на застоял по книгите прах е по-опасно от пасивното пушене и руши здравето колкото цигарите при заклетите пушачи. При отгръщане на непочистена книга прахът удря право в ноздрите и прониква в тялото през дихателните органи също като дима от цигарите. Като прелиствате страница, се вдига облак прах, който се разнася из цялото помещение. Срещу някои от микроорганизмите, проникващи в тялото от прашни книги, още няма адекватно лечение.

Но има начини да се намали рискът. Книгите трябва да се почистват редовно със специални прахосмукачки, пише вестник „Здраве без лекарства“. В помещения с книги трябва да има и инсталации за филтриране на въздуха.

Учените съветват след 10-ата година книгите на открит рафт, които не са били почиствани, да се изхвърлят. Ако не, поне ги ползвайте само с ръкавици и маска на носа и устата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.