Оникс – магичният камък, който изпълнява желания и има невероятни ползи за здравето

Оникс – този вид халцедонен кварц получава името си от гръцката дума, която означава „нокти“, „нокът“ или „копито“

оникс
Оникс – магичният камък, който изпълнява желания и има невероятни ползи за здравето

Ониксът е бил популярен в древна Гърция, заради легендарния Купидон. Той превръщал ноктите, които Венера изрязвала, в камъни, в красиви оникси, за да не изчезне нито частица от нея.  Гърците наричали  почти всички цветни карнеолови камъни „оникс“.

Римляните стеснили смисъла на думата „оникс„, за да се отнася само до тъмно кафяви и черни форми на халцедона. Полускъпоценният оникс също така е популярен и по време на Възраждането и деветнадесети век, където се използвал за направата на бижута.

Оникс е камък, който се носи за хармония и стабилност, както и за осигуряване на защита. Използва се за стимулиране на съня или при медитация, той може да помогне за изграждане на вътрешните сили, за да се ръководите от тях. Оникс помага за контрол на емоциите и прогонва лошите мисли. Ониксът може буквално да „издърпа“ заболяването. Подобрява паметта. Въздейства върху нервите на болката. Той се поставя да облекчи възпалените места и туморите, а ако лежите върху него по корем, ще повлияе и върху работата на стомашно-чевния тракт. Ако носите обици от оникс ще изострите слуха. Оникс в сребърен обков помага при болки в сърцето, лекува безсъние. Магьосниците вярват, че оникса трябва да се носи от тези, които са плахи и нерешителни. На тези хора ониксът дарява магически сили, както и способността да въздействат върху другите. Има поверие, че камъкът мълчаливо ще изпълни всяко желание на неговия собственик. Оникс се използва и като защита срещу пожар, уроки, лудост.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.