https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Сигурно ви се е случвало клепачът на окото да потрепне, без да можете да контролирате тази реакция

okoto

След това тикът изчезва от само себе си, като би могъл да се появи отново след часове, дни или месеци. Ако сте на обществено място, „играенето“ на окото причинява емоционален дискомфорт, тъй като няма как да остане незабелязано.

В медицинската литература състоянието е описано като миокимия. То може да е съпроводено от сълзене, раздразнение и зачервяване на очите, замъглено зрение, други лицеви тикове. Причините за миокимията не са напълно изяснени, но може да са недоспиване; пренапрежение и стрес, продължително взиране при четене, гледане на телевизия или работа на компютър; прекомерен прием на алкохолни или кофеино- съдържащи напитки; външни дразнители като тютюнев дим, прах, ярка светлина; недостиг на микроелементи – обикновено на магнезий.

Понякога миокимията е резултат от некоригирано далекогледство, а в редки случаи може да е следствие на алергична реакция.

Когато неволното трептене на клепача е спорадично, обикновено лекарите препоръчват почивка и сън, избягване на ситуации, причиняващи стрес, тревожност и напрежение. За облекчаване на неразположението може да ви посъветват да редувате топли и студени компреси, да ползвате овлажняващи капки за очи, да приемате магнезий и задължително да носите очила при излагане на силна светлина или вятър.

В случай че усетите промяна в зрението вследствие на миокимия, добре е да се консултирате с офталмолог.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.