Ода за естествения пробиотик – сок от кисело зеле

Сокът от повечето мариновани зеленчуци, и най-вече – сокът от кисело зеле, се явява естествен и много ценен пробиотик

 

кисело зеле
Ода за естествения пробиотик – сок от кисело зеле

За да се възползвате от този прекрасен еликсир, който връща здравето и младостта, ферментацията на зелето трябва да се е случила по всички правила на тази древна техника. Сокът от кисело зеле допринася за нормализиране на чревната флора и за увеличаване на имунитета, дори и след лечение с антибиотици.

Учените са доказали, че съставът на ферментиралото зеле има благоприятен ефект върху тялото. Запомнете – този ефект е в пъти по-голям и по-полезен, отколкото ползите, които много изкуствени видове пробиотици, създадени с помощта на най-новите технологии в медицината, могат да ви донесат. Освен това, за разлика от изкуствените пробиотици, сокът от зеле достига и до най-нежните гънки на червата и стомаха.

Този благоприятен ефект се постига и от факта, че в процеса на ферментирането се създава среда, която е благоприятна за отглеждане на полезни бактерии, които живеят в зелевите листа.

Всички знаем, че доматите са много по-полезни след термична обработка, под формата на кетчуп например. Същото е и със зелето. Не че е вредно да консумирате прясно зеле, даже напротив, но ако пиете сок от прясно или ако консумирате сок от кисело зеле, ще имате много по-големи ползи за здравето.

Сокът от кисело зеле е океан от витамини.

В прясното зеле витамин C е в много по-малко количество(според някои източници поне 20 пъти), отколкото е в киселото зеле. Освен това, киселото зеле съдържа други витамини, като витамин U, който е фактор за борба с язвата (той се съдържа изцяло в зелето, и никъде другаде).

Сокът от кисело зеле повишава имунитета.

Благодарение на киселото зеле моряците са се спасявали от скорбут и авитаминоза.

сокът от кисело зеле, и по-специално неговата честа консумация ще спомогне за по-доброто производство на млечна киселина,
синтеза на витамини от В-групата, които са много важни за поддържа на имунната система. тази невероятна напитка помага за подтискане активността на патогенната микрофлора в червата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.