https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Очите играят не само когато ще ни се случи нещо хубаво или нещо лошо

ochite
Защо очите играят?

Очите играят заради най-различни фактори, като голяма част от тях може да се регулират и контролират. Самото „играене“ не води до покачване на диоптрите, по-скоро е отражение на този процес. Ето някои от най-важните причини за това защо очите играят:

Мускулите, които поддържат определена ширина на зеницата, участват пряко в акомодацията. Това е способността да виждаш наблизо и надалеч. Те могат да станат „мързеливи“ при дълго носене на „по-силни“ очила (с по-висок от нужния диоптър), особено за късогледство. Мускулите, макар и рядко, могат да бъдат засегнати и от инфекция и някои болести на скелетно-мускулната система.

Изтощение на мускулите на очната ябълка

Друг вид мускули движат очната ябълка в различните посоки. При продължително въртене на очите и в задимена среда може да се получи „мускулна треска“. За да не играят очите ви, не ги въртете наляво-надясно. В много редки случаи има патологично „играене“ на очите вследствие на паразитна болест като трихинелоза например.

Тук е важно колко дълго се работи и колко близо са ше до монитора. Той трябва да е на поне 50 см. На всеки 45 минути взиране е редно погледът да се фокусира в отдалечен предмет навън през прозореца. Не е редно също мониторът да трепти.

Износени лещи

Честа причина е ненавременната смяна на лещите. Тези, които не са за еднократна употреба, трябва да се сменят според инструкция и да се държат в специални разтвори. Иначе, освен да „играят“, нашите очи се инфектират и има конюнктивити и иридоциклити. А се покачва и диоптърът.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.