https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Фитнес за очите – всеки ден за по-добро здраве

0

Пазете здравето на очите с тази лесна и много приятна гимнастика, или йога за очите

ochite
Фитнес за очите – всеки ден за по-добро здраве

Компютър в работата, лаптоп у дома, таблет в колата, мобилен телефон е джоба, телевизор, втори телевизор.

Повече от всякога разчитаме на очите си за възприемане на света около нас и за общуване с него. Повече от всякога ги натоварваме и изморяваме.

Почти всеки четвърти ученик у нас е с очила, а всеки трети човек има в някаква степен проблем със зрението.

След 45-годишна възраст статистиката става още по-неблагоприятна. Очите не са даденост и макар да не болят, когато отслабват или остаряват, имат нужда от добра грижа.

Нахранете ги здравословно

Очите имат своите хранителни предпочитания, не ги подценявайте. Започнете с коктейл от витамини и минерали. А, С, Е, мед и цинк са изключително необходими. Не бързайте да посягате към рафта с медикаменти, най-добре ги набавете на организма по естествен начин с храната. Бета-каротенът, лутеинът, зеаксантинът предпазват очите от вредното вли
яние на слънчевата радиация. Жълтите и зеленолистните зеленчуци ги съдържат в изобилие и това ги превръща в най-добрия приятел на очите. Същото се отнася за чесъна, лука и каперсите, които са богати на сулфур, лецитин и цистеин. Не забравяйте за рибата, боровинките и годжи бери то също.

Раздвижете ги с фитнес

В буквалния смисъл на думата. Ако не сте правили досега упражнение за тонус на очите, може би е време да опитате. За „добро утро“, за „лека нощ“ или когато почувствате умора в тях.

Топъл компрес с длани

Разтрийте ги една в друга, а след това ги сложете върху клепачите за 5 секунди. Повторете няколко пъти.

Въртележка

Погледнете нагоре, а след това бавно завъртете очи 10 пъти по часовниковата стрелка и 10 пъти обратно.

Фокус

Вземете молив в ръка и я изпънете. Концентрирайте погледа в него и бавно го приближете към носа на около една педя разстояние. А след това, без да местите очите, отдалечете молива. Повторете упражнението 10 пъти.

Масаж

По 20 кръгообразни движения в двете посоки в областта на слепоочията, а след това на челото над очите и под тях – от двете страни на носа.

Мигане

За това не ви е нужна команда, но истината е, че загледани в монитора на компютъра или на телевизора, често забравяте да го правите. Подсещайте се и правете това упражнение по няколко пъти на ден. Мигайте съзнателно през 3-4 секунди в продължение на няколко минути.

По 8 часа на денонощие сън

Така не само почиват тялото и умът, но и очите. Дока то сте на работа, откраднете по 10 минути от всеки час и им ги посветете. Откъснете очи от монитора на компютъра и ги затворете. А ако ви се намират два резена краставица, сложете ги върху клепачите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.