https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

5 опасности, които дебнат очите

0

Очите не са просто прозорец към света – те са и нашата визуална връзка с всичко, което ни заобикаля

ochite

Случва се бавно и постепенно, дори без да забележите. Присвивате очи, за да прочетете субтитрите на телевизора, едва успявате да хвърлите погледа си до отсрещния тротоар, за да видите името на улицата, йените в магазина съвсем ви се размазват. Може би е време да признаете, че годините все пак си казват думата и ви атакуват право в очите. Малко са хората, които се радват на орлово зрение след 40-50 години. Възрастта обаче не е единственият виновник, който поразява очите.

Тютюнопушене

Опасно е за здравето, това е ясно за всички. Но може би не толкова популярен е фактът, че то е вредно за очите. Заради влошената циркулация на кръв в зрителния орган, която причинява тютюнопушенето. Респективно това води до намалено количество кислород и полезни вещества, необходими за доброто здраве на очите. Проблемът се задълбочава с годините и се повишава рискът от заболявания като катаракта, дегенерация на макулата, атрофия на зрителния нерв.

Излагане на UV лъчи

Поливате кожата си със слънцезащитен крем от главата до петите. Не пестите мазила и за децата, особено през лятото. Но забравяте да пазите очите. Те са силно уязвими от UV лъчите и е задължително да ги криете зад качествени слънчеви очила с добър филтър за вредни-
те UVA и UVB лъчи. Очите имат силата да се възстановяват, но с годините възможностите им отслабват, а пораженията върху ретината остават.

Пренебрегвате безопасността

Докато режете парче дърво или докато косите моравата без предпазни очила, като нищо в окото ви може да попадне частица, която да го нарани. Е, ясно е, че няма как да пускате прахосмукачката вкъщи с маска на електроженист, но не пренебрегвайте дребните опасности, които може да ви отворят по-сериозни грижи с очите в бъдеще. Когато обстоятелствата позволяват, слагайте предпазни очила.

Лоша светлина

Сигурно сте чували теорията, че четенето на приглушена светлина може да се окаже вредно за очите. По-вероятно е обаче нетолкова очите да пострадат, а да се сдобиете с неприятно главоболие от този навик. Взирането с часове в екрана на компютъра или таблета е различно нещо. Погледът е съсредоточен в една точка дълго време, а окото забравя да мига. Това води до изсушаването му и до влошаване на състоянието му като цяло. Не забравяйте, че е важно да правите често почивки от компютъра през деня и по-рядко да сядате пред него вечер.  Визитите в кабинета на офталмолога са не по-малко задължителни от тези при гинеколога, уролога, ендокринолога. Дори да нямате оплаквания, добре е да преглеждате очите си поне веднъж годишно. Това може да ви спести редица главоболия. Колкото по-рано се диагностицират проблемите с очите, толкова по-голям е шансът те да се лекуват адекватно и да не се задълбочават.

Нерационално хранене

Диети, нередовно хранене, прием на нездравословна храна и напитки. Всичко това се отразява зле на здравето на целия организъм. В това число на очите. Те не са просто сетиво, не са даденост. Нуждаят се от полезни вещества, за да са в добра форма, пише „За жената“. Ако се чудите откъде да започнете, морковите, броколито, спанакът, рибата и пуешкото са добро начало.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.