https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Обриви и сърбежи – какво ги причинява и как да се предпази

0

Сега е сезонът на обриви от всякакъв характер, ето защо е добре да знаем всичко за неприятните сърбежи

obrivi
Лятно време кожата понася сериозни изпитания от природата – жега, силно потене, слънчеви изгаряния. Алергените са навсякъде – на поляната в планината, по пясъка на плажа, дори вкъщи при полазване и ухапвания от разни насекоми. В резултат се появяват обриви както при здрави хора, така и при страдащите хронично от кожни болести. Някои минават от само себе си, други налагат лечение от дерматолог, трети са проява на хранителни отравяния.

Застрашени от обриви с такъв произход са хора, които не излизат често сред природата. През лятото те излагат обширни части от тялото си на външни въздействия. Кожата им по-лесно се инфектира от бактерии. Обривите в тези случаи са силно зачервени, с неправилна форма, сърбят. Кожата около тях е с повишена температура. Обривът се влошава с времето и се разраства. Нужен е антибиотик след консултация с лекар.

Механизмът на заразяване е като при бактериите. Рискът от микоза спада, ако се избягват влажните, сенчести, дълбоко затревени места. Обривите при гъбичните инфекции са кръгли, с ръбче по края и се влошават при контакт с вода. Понякога са покрити с бял налеп. Лечението е с кремове и таблетки.

Обривите от насекомите са разнообразни. Най-често обаче са с големината на монета и в центъра им има леко възвишение. Тъканта е зачервена и сърби. Ако обривът е по-голям по площ, болезнен и не отшу- мява 5 дни, налице е по-сериозна алергична реакция. Нужен е лекар.

Типичен пример за алергична кожна реакция са червените петна, които се появяват при опарване от коприва. Най-често са по краката, но могат да се преместват спонтанно. Сърбят и са леко повдигнати над околната тъкан. Преминават спонтанно, но понякога се налага да се прилагат противоалергични медикаменти.

При хранене със сурови или развалени продукти рискът от натравяне е много голям. Наред със странните обриви по цялото тяло има повръщане, диария, висока температура. Такива реакции се развиват до 24-ия час след храненето. Могат да представляват показател за спешна помощ.

Червеникави обширни петна по кожата, със сребриста граница от околната тъкан, люспи и поява след слънчеви бани могат да се дължат и на изгаряния. Преди да се намажат с крем, трябва да се изчистят за профилактика на инфекции.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.