Обриви в устата – вирусно заболяване с лесно лечение

Обриви в устата на децата, както и по тялото, се наблюдават често през студения период. Лечението на това заболяване е лесно

обриви в устата

Обриви в устата или разпространени по крачетата и дланите е често срещано заболяване в детска възраст.

През есента и зимата децата стават по-податливи на някои леко протичащи вирусни заболявания. Едно от тях е т.нар. ръка-крак-уста. Причинява го патоген от групата на ентеровирусите, като инфекцията се предава от човек на човек. Болестта зачестява, когато децата започнат активно да посещават ясли и детски градини, където контактът между тях е много близък. Най-уязвими са във възрастта между 1 и 4 години.

Характерен симптом са болезнените мехурчета в устната кухина – по езика, бузите, твърдото небце, венците. Те са червени на цвят и са изпълнени с прозрачна течност. Когато се пукнат, след тях остават малки ранички, които също са болезнени. Подобен обрив се появява и по дланите и ходилата. Възможно е той да се разпространи и по други части на тялото, като например по седалището и краката. В много случаи обаче инфекцията причинява единствено изменения в устната кухина, като усещането е за болка в гърлото.

Клиничната картина може да включва също повишаване на телесната температура, лесна раздразнителност или сънливост, отделяне на повече слюнка, понижен апетит, предпочитание към по-студени напитки.

Ако забележите подобна симптоматика, необходимо е да посетите педиатъра. Заболяването няма специфично лечение – достатъчно е да осигурите комфорт на детето за около седмица, като го държите вкъщи, за да не разпространява инфекцията. Прилагат се противотемпературни и локални противоболкови препарати, облекчаващи раздразнението в устата. Сладоледът и ледената близалка в случая действат ефикасно и са любимите лекарства на малчуганите. При наличие на обриви по дланите и ходилата трябва да поддържате засегнатите места чисти и сухи, а крачетата е желателно да са боси.

Честото миене на ръцете е най-добрата профилактична мярка. Играчките в детските заведения трябва редовно да се дезинфекцират, защото вирусите могат да се задържат върху тях и да остават активни няколко дни.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.