https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Обезводняване и проблеми с кръвното ни грозят по време на големите жеги

0

Обезводняване и други здравословни проблеми ни застрашават по време на жегите

Лятото тази година е топло, и синоптиците предвиждат още два цикъла с температури над 40 градуса. Те са свързани с прегряване и обезводняване. То може да доведе до топлинен удар с главоболие, гадене, отпадналост и виене на свят. Зачестяват и мускулните крампи – болезнен до невъзможност да помръднеш спазъм, обикновено в прасеца, който продължава от няколко минути до часове. Те също са традиционен спътник на обезводняването и недостига на магнезий, потребността от който се увеличава в горещините.

В най-голям риск от обезводняване са хората, които спортуват или извършват тежък труд на открито или в горещо помещение, възрастните и хронично болните, децата и бременните.

Причината за повишената чувствителност на тези групи е, че техният метаболизъм по-бавно се престройва за работа в екстремно горещо време. Физиологично човешкият организъм се аклиматизира към значителни температурни промени в рамките на 3 до 14 дни. Това означава, че при по-кратки взривоопасни затопляния повечето хора не успяват да се приспособят към жегата и тялото им се затруднява да поддържа постоянната си температура. Още по-големи са затрудненията му, ако градусите се вдигат и падат с голяма амплитуда. Тогава топлообменът тотално се обърква от бързата смяна на „командите“ към кръвоносните съдове и потните жлези – основни играчи в регулация на температурата на тялото.

То работи най-добре, когато във вътрешността му температурата е най-близо до 37 градуса

Когато се повиши, започва да се поти, което позволява да отдаде топлина навън. Но изпотяването причинява загуба на вода от кръвта и може да доведе до обезводняване, ако човек не пие поне толкова течности, колкото отделя с потта и урината.

Като механизъм за подпомагане на охлаждането кръвоносните съдове се разширяват и осигурят повече кръв близо до повърхността на кожата, с което дават възможност за по-голямо топлоотдаване и намаляване на температурата на тялото. Това е причината в жарки дни кръвоносните съдове да стават сякаш повече – всъщност са по-видими, защото са разширени.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.