https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Няколкото килограма горница не винаги означават болести

0

Лекари са доказали, че невинаги наднорменото тегло може да е пряко свързано с дългосрочни болести. Разбира се не трябва да се успокояваме с това, но все пак е нужно да знаем, че килограмите понякога не ни вредят и пак можем да бъдем с нормално кръвно налягане, с нормален холестерол и като цяло – здрави. Освен това слабото тяло не винаги се равнява на нисък риск от метаболитно заболяване.

Учени от Медицинския колеж ‘Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк са доказали, че поне една четвърт от американските граждани с нормално тегло са много по-предразположение към диабет и исхемична болест на сърцето, за разлика от някои по-сочнички хора.

bikiniКогато е направено проучване сред 5440 души е станало ясно, че 51% от изследваните, които са имали наднормено тегло и почти 32% от тези със затлъстяване имат стойности на холестерола, кръвната захар и артериалното налягане в референтни граници.

Все пак трябва да знаем, че количеството мастна тъкан не са толкова важни за нашето здраве, колкото нейното разпределение по тялото. Ако тя е натрупана най-вече в областта на корема, тогава е опасно за здравето на сърцето ни. Но ако всичко е хармонично разпределено, тогава всички стойности ще бъдат в норма. И все пак не бива да се отказваме от опитите си да свалим малко мастна тъкан и преди всичко – да водим здравословен начин на живот. Последното е много по-важно от всякакви диети, които ни ограничават и може да ни разболеят повече, отколкото 15-те килограма в горница.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.