Някои основни причини за възникване на варикоза

Гимнастиката и правилното хранене държат болезнената варикоза далеч

Разширените вени, или наричани още варикоза, са неприятно заболяване, което може да възникне поради няколко основни причини

Гимнастиката и правилното хранене държат болезнената варикоза далеч
Гимнастиката и правилното хранене държат болезнената варикоза далеч

Повечето от тях са преодолими, така че положете малко усилия и ликвидирайте поне онези, които смятате че са най-опасни за вас.

1. Слаби стени на кръвоносните съдове и гъста кръв
Вените могат да бъдат слаби от раждането и някои преципитиращи фактори. Най-често такива промени причиняват хормоналните препарати, по-специално хапчета против забременяване.

2. Наднормено тегло
Прекалената пълнота може да предизвика появата на разширени вени. Особено, ако в кръвта се подава голямо количество „лош“ холестерол, което допринася за съдова оклузия.

3. Застояла работа
Фризьори, учители, лекари – и това не е пълния списък на професиите, които са застрашени от варикоза.

4. Бременност
Жените по време на бременност са много податливи на появата на заболяването. Това се дължи не само на допълнителното натоварване на тялото, но също така и на увеличаване обема на тялото на жената. Освен това организмът е силно засегната от хормонални промени.

5. Обувки на висок ток
Поради това, че има пренапрежение в мускулите на прасеца, при носенето на обувки с високи токове може да се появи варикоза. По този начин влиза по-голямо количество кръв в подкожната вена.

6. Травми и операции на краката
Понякога разширените вени са резултат на тъканни увреждания на краката.

7. Заседнал начин на живот
Заседналият начин на живот води до проблеми с кръвообращението, и от това кръвта става по- гъста. Има специален набор от упражнения, които ще ви помогнат да се отървете от този проблем.

8. Наследственост
Много често страдат от разширени вени, тези, които имат роднини в семейството с това заболяване. Въпреки това, дори и с такъв индикатор, заболяването може да бъде избегнато с добра профилактика – контрастни душове, упражнения и правилно хранене.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.