https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Родените с нулева кръвна група имат по-малък риск за инфаркти и инсулти

0

Родените с нулева кръвна група имат по-голяма защита от инфаркти и инсулти. Още интересни факти за кръвната група прочетете в статията

Нулева кръвна група – хората от тази кръвна група може да бъдат малко по-спокойни за здравето на сърцето.

 нулева кръвна група
Родените с нулева кръвна група имат по-малък риск за инфаркти и инсулти

Хората с нулева (0) кръвна група са в по-малък риск от инфаркт и инсулт според изследване, представено на Световния конгрес по остра сърдечна недостатъчност преди дни. Ако това бъде потвърдено в следващи проучвания, ще има важни последствия за медицината и особено за профилактиката на сърдечносъдовия риск.

Проучването обхваща над 1,3 милиона души, постъпили по спешност в болница поради мозъчно-съдови инциденти и фатални коронарни събития.

Кръвната група е медицински код, който класифицира информацията за кръвта според характеристиката на еритроцитите (червените кръвни телца). Определящи са веществата в клетъчната мембрана и на тази основа кръвните групи са 0, А, В и АВ. Според още един показател -резус-фактора, може да са положителни или отрицателни.

Кръвните групи са открити през 1900 г. от имунолога д-р Карл Ландщайнер. Той доказва, че кръвопреливане между хора с една и съща група не разрушава кръвните клетки, както се случва при хора с различни групи. Приносът му е удостоен с Нобелова награда. Днес се знае, че хората от група АВ могат да приемат кръв от другите групи, а хората с група 0 могат да даряват на всички други групи. Това е резултат на факта, че в нулевата кръв няма антигени нито на кръвна група А, нито на кръвна група В. При несъвместимост кръвопреливането може да предизвика имунна реакция, която да доведе до хемолитична анемия, бъбречна недостатъчност, шок и смърт.

Със сигурност може да се каже още преди зачеването каква ще е кръвната група на децата на двама души

Докладваното на световния кардиологичен конгрес изследване доказва, че хората с кръвни групи А, В и АВ са в 9% по-висок риск за сърцето и особено за инфаркт на миокарда. Най-рядката, кръвна група АВ се оказва най-уязвима. При тези хора вероятността за сърдечни заболявания е 23% по-голяма. Механизмите, които обяснят зависимостта, са в процес на проучване. Засега учените приемат, че се дължат на по-голяма концентрация на свързан със съсирването на кръвта белтък, което увеличава вероятността за образуване на тромби. За риска допринася и фактът, че АВ кръвта обикновено съдържа повече холестерол.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.