Ново 20: финансовата грамотност подобрява здравето

Финансовата грамотност е важна не само за доброто самочувствие. Оказа се, че тя е важна и за доброто здраве

Оказва се, че хората, които разбират от финансиране, е по-малко вероятно да страдат от тревожни разстройства, свързани със стреса. Това е открито от учените от Университета в Хирошима и университета в Нагоя. Участниците в изследването отговорили на въпроси за финансовото си състояние и начина на живот. Експертите са изчислили нивата на тревожност на доброволците, пише Дейли мейл.

Като цяло, нивото на финансовата грамотност сред участниците не е било високо. Финансовата грамотност при мъжете била по-добра, отколкото при жените. Освен това, финансовата грамотност е по-висока при по-образованите хора, в сравнение с по-малко образованите. Оказа се, че доброто образование също е в служба на доброто здраве.

Учените са установили, че финансовата грамотност може да спаси хората от тревожност (независимо от това дали те са богати или не). Според експертите, финансовата грамотност засяга отношението на хората към риска и несигурността. Тя помага на хората да уверено да посрещат предизвикателствата, пред които са изправени.

Изследователите отбелязват, че важна роля имат и други фактори, като например семейно положение и възраст. И още нещо интересно – омъжените доброволци били по-малко притеснени за старостта, отколкото участниците с добра финансова грамотност.

Като цяло, нивото на тревожност достига своя връх, когато хората са на около 40 години. Учените казват, че в тази възраст хората са по-склонни да разбират своите отговорности, както у дома, така и на работата. това е и времето, когато голяма част от хората имат най-малко време и пари. Този факт повишава нивото на тревожност. Също така, нивото на тревожност е по-висока при доброволците с деца, които тепърва растат.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.