Нов метод на събуждане пази от депресия

Ранното ставане, особено когато не е по наша воля, може лесно да ни докара депресия

светлина
Нов метод на събуждане пази от депресия

Сутрин будилникът звъни и спал-недоспал, човек скача и се разбързва. Стресът е голям, в първите мигове има и дезориентация. С времето те се трупат, докато не се превърнат в нервност, депресия и болежки. Има начин събуждането да стане, без да се стресира организмът. Помощник е светлината.

Светлината „казва“ на хипоталамуса да буди. Учени са измислили хитър начин за постепенно събуждане. Направили са апарат, свързан с нощната лампа, чрез който стаята се осветява постепенно и човек се разбужда бавно. Ако някой иска да стане в 7 ч., апаратът се включва от 6,15. Макар и затворени, очите са чувствителни към светлината, която събужда всички животински видове. Колкото и слаби да са първите лъчи през спуснатите клепачи, хипоталамусът получава съобщение да организира излизането от сън. То става естествено, без да прекъсва сънищата, и те имат своя финал. Започва сутрешната секреция на кортизола, а температурата се покачва. Когато светлината се увеличи още, електрическата дейност на мозъка при дълбок сън преминава към състояние на лек сън, а после и към събуждане.

За онези, които не разчитат на бавния преход, апаратът е снабден и с будилник. Този начин на събуждане лекува зимна сънливост и депресия.

Изследване в най-дъждовния град на Америка – Сиатъл, установи, че симулацията на развиделяване ефикасно лекува симптомите на зимната сънливост и депресия. Мозъкът се оказва силно възприемчив към този метод на събуждане за разлика от рязкото включване на ярка изкуствена светлина или шум. Изпробвалите метода казват, че се чувстват по-отпочинали и през деня са енергични и мислят по-ясно. Настроението им също се подобрява.

Апаратът вади спящия от т.нар. парадоксален сън. Нарича се така, защото мозъчната дейност при него е като при бодърстване, но тялото е напълно отпуснато. Парадоксалният сън е в края на нощта и поради това звънът на будилника често прекъсва сънищата. Всеки знае колко е неприятно да се събудиш, преди да си досънуваш съня.

Пронизителният звън на будилника обърква биологичните ритми, а постепенното събуждане подобрява смяната на настроението, повлияна от сезоните, стабилизира менструалния цикъл, намалява апетита за сладки храни и преяждането в студените месеци. Така се подобряват качеството на съня и реакцията към антидепресанти. Смята се, че светлината отключва всички биологични ритми, включително и тези на емоционалния мозък. Затова ежедневното излагане на слънце е толкова важно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.