Нощните рани зарастват по-бавно

Рани, получени нощем, заздравяват доста по-бавно, откриха медици от Кеймбридж


Съответно, ако се изгорите на печката, докато готвите обяда, ще ви мине по-бързо от изгарянето при приготвяне на вечерята.

Тази закономерност бе открита при проверка за колко време са заздравели раните от изгаряния на 118 души в Англия, описана в новия брой на сп. „Сайънс“. Оказва се, че изгаряния, получени между 20 часа и 8 часа на следващата сутрин, зарастват за 28 дни. А дневните изгаряния зарастват само за 17 дни.

Обяснението на учените е, че биологичният часовник на човека не е нагласен за справяне с рани през нощта, защото предците на човека са били пасивни в тъмнината.

Ръководителят на екипа от Лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж д-р Джон О ‘Не-йл казва: „За пръв път установихме, че от циркадния ритъм на
клетките в човешката кожа зависи колко време трае зарастването на рани по нея.“ „Циркаден“ е ритъмът на функциониране на организма според времето от денонощието. Той е заложен във всяка клетка и регулира процеси като спането, хормоналната секреция и обмяната на веществата.

„Тялото се е научило да се самолекува по-бързо през деня, когато е по-вероятно да се получат наранявания“, обясни д-р 0’Нейл

Според него времето за зарастване ще може да се съкрати чрез пренавиване на циркадния часовник в клетките, преди да започне планова хирургическа операция. Това ще става чрез прием на лекарства.

Тестове с два вида кожни клетки (фибро-бласти и кератиноцити), както и с мишки са показали, че когато вътрешният часовник показва „дневно време“ и се получи рана, тя зараства почти двойно по-бързо от „нощните“ рани.

При мишките обаче е обратното. Зарастването при тях е по-бързо през нощта, защото за мишките нощта е „дневно време“. А при човека имунните клетки се придвижват по-бързо до мястото на раната, ако тя се отвори през деня. В дневните рани се натрупва и повече колаген – най-важният белтък в структурата на кожата, и това продължава до 14 дни след нараняването.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.