https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Нитрати – защо са толкова опасни през пролетта?

0

Пролетните зеленчуци е възможно да са пълни с нитрати

nitrati
Как това може да навреди на здравето?

С настъпването на пролетта наблягаме повече на свежите зеленчуци.

Специалистите препоръчват да ядем спанак, коприва, лапад, киселец, марули, репички, зелен лук. Те са доставчици на много витамини, но когато са отглеждани в оранжерии, могат да се окажат пълни с нитрати.

Нитратите са химични съединения, производни на азотната киселина и широко използвани в земеделието, тъй като ускоряват растежа. Когато се натрупат в човешкия организъм, има риск от интоксикация. Реално вредата идва не от самите тях, а от производните им нитрити и нитрозамини. Нитратите притежават свойството да се свързват с хемоглобина.

От реакцията се получава метхемоглобин, който е неспособен да пренася кислорода до различните части на тялото, каквато е основната функция на хемоглобина. Попадайки в гастро-интестиналния тракт, особено при ниска киселинност, характерна за организма на малките деца, нитратите се превръщат в нитрозамини – вещества с доказан канцерогенен потенциал. Могат да причинят алергии, неврологични заболявания, проблеми с щитовидната жлеза.

Световната здравна организация определя 5 мг нитрати на 1 кг телесна маса като безвредно количество при възрастните хора.

За да сведете до минимум опасните вещества в менюто си, купувайте добре узрели продукти, тъй като слънчевата светлина унищожава химикалите.

Избягвайте едрите зеленчуци и внимавайте по тях да няма жълти петна – белег за активно обработване с азотни торове.

Нитратите са водно-разтворими и е желателно да накисва те зеленчуците за повече от час в студена вода. При краставиците е доказано, че вредните вещества се съдържат най-много в корите и около дръжката, затова ги белете, отстранявайте частта непосредствено под дръжката и тогава ги накисвайте.

Подправяйте салатите с лимонов сок вместо с оцет. Витамин С в цитруса препятства превръщането на нитратите в нитрити, както и образуването на нитрозамини.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.