Невролози: не можете дори да си представите как вредните продукти засягат мозъка

Хората всекидневно консумират вредни продукти. Но, след време това оказва неприятно влияние на здравето им

вредните продукти
Ако човек дълго време приема голямо количество вредни храни (богати на мазнини и захар), мозъкът му е препрограмиран да продължи да избира вредни храни. Тези промени се случват много преди човек да започне да наддава на тегло.

Така че, според учените, вредните продукти предизвикват отслабване на самоконтрола. Това означава да е налице правилен избор по отношение на храната. Вредните продукти повлияват отрицателно на паметта. Те увеличават риска от тревожност. Важно е да се запомни, че връщането към здравословна храна и упражнения може да обърне процеса.

Ето и коментара на д-р Йън Джонсън от университета в Сидни, Факултет по психология. „Проведен е експеримент с мишки, на които е било дадено сладко мляко. След време се оказа, че животните, които не могат да устоят на сладкото мляко, са по-импулсивни при избора на храна. Но шест седмици след като върнахме опитните животни към нормална диета, животните възстановиха своя самоконтрол. В рамките само на един месец, хранене с вредни продукти, обемът на потребление на нежелана храна корелира с промените в показателите за самоконтрол, и с това, колко излишно тегло са натрупали животните.“

Междувременно персоналът на университета „Монаш“ сканира мозъка на затлъстели хора и хора с нормални килограми, докато са избрали да ядат храна. Учените се интересуват от това, кои части на мозъка ще бъдат активирани в зависимост от качеството на избора. В резултат на това при затлъстелите доброволци частите от мозъка, отговорни за контрола на глада, бяха по-малко свързани със зоните, контролиращи способността за разсъждение.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.