https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Невидима заплаха – офисна алергия

0

Офисна алергия не е само непоносимост и изприщване от колеги и шефове

alergiq
Симптомите на офисна алергия са известни – запушен нос, болки в гърлото, наподобяващи простуда, зачервени очи, кожни обриви. И още – перманентна умора и сънливост.

Нерядко офисните климатици получават внимание само когато се повредят – обикновено няколко години след монтирането им. През това време в дренажната система се натрупват бактерии и вируси, които може да станат причина за развитие на сериозни заболявания на дихателните пътища. Освен това климатиците увеличават циркулацията на въздуха, което означава, че раздвижват и праха – а това може да е стимул за алергична реакция. За да се избегнат тези рискове, филтрите на климатика трябва да се сменят всеки месец, а пълно почистване на устройството е необходимо да се прави на половин година.

Когато се нагрее до 50-55°С, корпусът на компютъра започва да отделя химични съединения, наречени трифенилфосфати – те го правят устойчив срещу изгаряне. Но наред с това са силен алерген, който може да предизвиква хрема и обриви.

Отделянето им е най-силно, когато компютърът е нов, и намалява след седмица активно ползване. Още един алерген може да е прахът, който се натрупва по клавиатурата. Клавиатурата и мишката са идеална среда за размножаване на бактерии и гъбички – особено ако компютърът се ползва от повече от един човек. За да намалите риска, редовно проветрявайте помещението, почиствайте праха и мийте ръцете си след работа с компютър.

От една страна, стайните растения може да филтрират или да поглъщат вредните вещества. Но от друга, полените им може да станат причина за алергия. По тази причина за офиса не са подходящи растения със ситен цветен прашец (здравец, иглика) или с твърде остър аромат (билки). Най-добре подбирайте растения с едри листа, които имат способността да пречистват въздуха. И се ограничете до 2-3 саксии в помещението.

Всички повърхности, обработени с почистващи препарати, оставят върху покритието тънък слой химически вещества. Когато изсъхнат, се разпръскват в затвореното пространство и така попадат в дихателните пътища и на повърхността на кожата. Най-опасни от гледна точка на развитие на алергии са препаратите с хлор, които отдавна са забранени в Европа, както и тези със силен аромат, пише „За жената“. За да намалите опасността от алергии, може да помолите хигиенистите да употребяват възможно най-малко „химия“ при почистване на офиса, както и да проветряват добре помещенията.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.