Невероятните ползи на хималайската сол

Придобилата голяма популярност напоследък хималайска сол, както може и да се очаква от името, се добива от планината с името Солната верига /Salt Range/. Тя може да е намери в самото подножие на Хималаите и по-точно на територията на Северен Пакистан. Легендата разказва, че добивът на солта е започнал още през 320 година преди Христа, и съвпада с времето, когато войските на Александър Македонски са се разположили край поречието на река Инд в подножието на планината. Той забелезал, че конете ближат скалите.

Самата солна верига е дълга горе-долу 300 км и широка още 20 км. Геолозите изчисляват, че се е формирала от 250 до 500 милиона години. Един от най-големите и стари същевременно, солни депозити на планетата. Има разработени четири солни мини на нейна територия, като най-старата по големина е мината Кевра.

himalajska-sol-za-zdraveНека да видим и полезните свойства на солта:
– алкализация и възстановяване на солевия баланс
– разреждане на кръвта
– укрепване на кръвоносните съдове, подобряване на микроциркулацията,
– нормализация на кръвното налягане
– детоксикация и обновяване на клетките и тъканите
– подобряване на клетъчното хранене и целия метаболизъм, вкл. по-добро усвояване на лекарства повишаване на жизненоста и издържливоста
– засилване на имунната система
– подмладяване и разхубавяване

Хималайска сол можем да намерим в различните магазини за хранителни добавки и полезни храни. Тя често е наричана и заместител  на обикновената сол, заради по-големите количества витамини и минерали. Но освен това, нейният разтвор е лековит. Може да неутрализира нарушеното по някаква причина pH, което пък става причина за различни заболявания. Как да си приготвим разтвор у дома? Вземаме една чаена лъжичка от наситеният разтвор /солните кристали/ и я сипваме в чаша чиста изворна вода. Разбърква се, за да се разтвори добре. От този разтвор се приема сутрин на гладно, половин час преди хранене. Така усвояването, детоксикацията, енергизирането и другите му лечебни ефекти са най-силни.

Да промием синусите с разтвор на хималайска сол
Направете си солен разтвор, като сложите чаена лъжичка в чаша вода, хладка. След като се разтвори може да ползвате като физиологичен разтвор за промиване на синусите при настинка, като за разлика от морската вода, този разтвор не дразни лигавицата на носа.  Това е разтвор, който е полезен и за гаргара на гърлото при налична инфекция на носа, устата и гърлото.  Също така е полезен и за промивки на устата за борба с язви в устата, възпаления на венците и за избелване на зъбите.

Инхалации с хималайска сол
Вземете един широк съд, например тенджера, напълнете с два литра вода и сложете да заври. След това се наведете над съда и дишайте докато се изпарява. Предварително се добавят 20 грама хималайска сол на кристали и се бърка, докато се разтворят. За около 30 минути респираторната система обгражда замърсителите със слуз, след което ги изхвърля чрез кашляне. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно, колкото е необходимо.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.