https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Неща, които не знаем за нашите гърди

0

Женските гърди са едни от органите на човешкото тяло, които са често подложени на редица външни фактори, способни да ги разболеят. Не всяко заболяване е рак, ето защо е добре да сме запознати с тяхната структура и функции, за да сме наясно как да се грижим за тяхното здраве и красота. Нека да видим някои фактори, която всяка жена е нужно да знае.

1. Развиват се по-късно от останалите органи

За разлика от другите органи, гърдите се развиват последни в нашето тяло. Мозък и черния дроб например се формират още в ембрионалния стадий на развитие, докато бюстът буквално се издува от нищото по време на пубертета. Освен това в различните фази на менструалния цикъл, неговият обем варира с около 14%, което се дължи на промени в клетъчния растеж и задържането на вода. Средното тегло на нормално голяма гърда е 350 грама, но по време на бременността тя може да удвои теглото си.

2. Двете гърди са различни

10-te-nay-10-lyubopitni-fakta-za-zhenskite-gardiЕто защо няма как да изпълните и двете чашки на сутиена еднакво. И това не е повод за притеснение. Съвсем нормално е едната гърда да е по-голяма от другата с около 40 милилитра. Това е почти една пета от чашката.

3. Развиват се на все по-ранна възраст

С всяко следващо поколение, гърдите на момичетата започват да се развиват все по-рано. Средно този период намалява с около година на поколение. Учените алармират, че този бум на преждевременно развити се крие в затлъстяването, прекомерното хранене с полуфабрикати и обработени с хормони храни, заради химикали в козметиката, които имитират естрогените – женските полови хормони, и които карат тялото на момичетата да се развиват по-бързо. Фондации за борба с рака на гърдата съветват да се избягват продукти, съдържащи парабени и бисфенол А – промишлен химикал, съдържащ се в пластмасовите изделия.

4. Те са източник на съвършенната храна

Спор няма, че майчиното мляко е най-добрата храна за едно бебе в началото на неговия живот, макар и много майки днес, за да не развалят бюста си и да не са зависими от своето бебе, захранват успокоявайки се с мисълта, че и на адаптирано мляко ще пораснат. В кърмата обаче се съдържат и антитела, които спомагат за укрепването на имунитета, пробиотици за стомашно-чревния тракт и много други, предпазващи новороденото от агресивния за него външен свят.

5. Те са като гъби, които попиват токсините

За жалост обаче, заради мастната тъкан, от която се изградени, женските гърди са като истински гъби за различни токсини, замърсители и подобни. Като истинска дунапренова гъба, гърдите абсорбират много потенциално токсични вещества, като пестициди, полихлорираните бифенили, живак, олово, фунгициди и други. Някои от тях могат да останат в гърдите в продължение на години и дори десетилетия.

6. Гърдите са особено податливи на рак

Един от най-често срещаните видове рак е именно рака на млечните жлези. Повече от 1,3 милиона жени са диагностицирани с рак на гърдата през 2008 г., а очакванията през следващите години са броят им да нарасне с около 26% до 2020 г. Три са основните фактори, които обуславят тяхната уязвимост са, че:
гърдите са динамични органи, образуващи клетки през целия ни живот.
заради способността на мастната тъкан, се задържат индустриалните химикали в тях.
гърдите са пълни с хормони, които буквално захранват туморните клетки – те се образуват и нарастват при наличието на естроген и прогестерон.

За да се намалят рисковите фактори, необходимо е да се ограничат алкохолът и цигарите, а също така да се избягва ненужното излагане на радиация.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.