https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Неспокойните крака – симптом или болест?

0

Синдромът на неспокойните крака мъчи 300 000 българи, основно жени на около 35 г.

неспокойните крака
Неспокойните крака – симптом или болест?

Прибирате се уморени, лягате си, но краката ви потрепват и това ви пречи да заспите. Синдромът на неспокойните крака мъчи 300 000 българи, основно жени на около 35 г.

Страдащите усещат неприятно мравучкане, щипане, тръпнене, дори пареща болка. Обостря се вечер преди лягане и води до разстройство на съня. Човек се буди нощем, сутрин е отпаднал и с ниска работоспособност. Недоспиването може да доведе до депресия и изолиране от света.

Причините за синдрома на неспокойните крака са неясни. Някои медици смятат, че е заради проблем със синтеза на допамин, който осигурява преноса на сигнали между невроните и контролира моториката на тялото. Има и генна предразположеност и тогава болестта се предава на поколението.

Този синдром се съпровожда от някои
болести – паркинсон, диабет, бъбречни проблеми, склероза. Мъжете и жените, които пушат, пият алкохол и кафе, вземат някои лекарства за хипертония или антидепресанти, може да влошат състоянието си. Недостигът на фолиева киселина в организма и стресът повишават риска.

И бременността може да отключи синдрома, ако е по-късна, жената има ниски нива на серумно желязо и хърка при спане. Тогава проблемът се проявява между 6-ия и 8-ия месец от бременността. След раждането обаче при повечето жени отшумява.

За облекчаване на състоянието помагат масаж, топла баня, йога, упражнения за отпускане на мускулите на краката. Към тях може да се добави и прием на серумно желязо и на фолиева киселина във вид на хранителни добавки. Не се препоръчват сънотворни, защото може да влошат оплакванията.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.