Нероденото бебе помни след раждането си

Финландски учени от Хелзинкския университет са стигнали до извода, че бебетата запомнят още в утробата и по-късно след раждането разпознават определени думи, които близките им често са изричали.

Още в последното тримесечие на бременността, областите в мозъка, отговарящи за обработката на аудио информация, стават активни. Бебето отчита звуците, които преминават през коремната стена и околоплодната течност, и макар, че думите достигат до него леко деформирани, то слуша ритъма на речта. Същият този ритъм е от първостепенна важност за овладяване на родния език след раждането.

бебе в утробатаОтдавна е известно това, че бебетата слушат музика още в утробата на майката. Новородените например значително се успокояват, когато чуят позната отпреди раждането им мелодия или глас, докато реакцията им при слушането на чужди гласове и непознати за тях шумове е точно обратната.

До този момент вниманието на учените бе насочено единствено към изучаване реакциите на бебетата при един или друг звуков фон. В настоящото изследване обаче невробиологът Ейно Партанен и екипът му решават да проследят мозъчната активност на новородените при слушане на позната музика чрез електроенцефалография. За да се осъществи това, няколко бременни жени доброволно са слушали над 25 000 пъти кратък запис, създаден специално за целта. Записът съдържал мелодия и една измислена дума, произнасяна с леки различия в гласните.

След раждането на бебетата, които слушали записа от корема на майките си, те реагирали на думата и всичките й вариации, за разлика от други бебета, които не били запознати предварително с него. Освен това, учените отчели повишена мозъчна активност и при малки разлики в дължината и тона на гласните в думата, което е показател, че дори и още неродени бебетата имат способност да запомнят доста детайлно, в случая, звукова информация.

От това следва, че музиката може да се използва като стимул за развитието и обучението на детето още преди то да се е родило. Учените смятат, че ежедневните навици да се слушат различни парчета, не биха могли да играят подобна роля за тази цел. В случая музиката трябва да е специално подбрана и да е създадена програма, която да бъде продукт от дългогодишни експертни наблюдения.

Учените смятат, че силната музика и шумове най-вероятно стресират плода, тъй като по този начин се нарушава естественият цикъл на съня му. Освен това може да се стигне до свръхстимулиране на все още развиващия се слухов апарат и мозък, което да има негативни последици за бъдещото дете. Изследователите съветват бъдещите майки да слушат музика, която е приятна за тях и доказано такава за бебетата. И освен това музиката да не бъде прекалено силна, ако се очаква нов член на семейството!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.