Неприятният разговор с лекаря може да влоши симптомите

Разговорът с лекаря почти винаги е неприятен, но има фрази, които откровено предизвикват истински гняв от страна на по-чувствителните пациенти

 

лекаря
Неприятният разговор с лекаря може да влоши симптомите

Често болните хора смятат, че лекарят не им вярва или по-скоро не може да ги разбере. Това предизвиква гнева на пациентите и дистрес – условия, които могат да влошат здравето им, съобщава Zee News. Психологията нарича този феномен „ноцебо ефект„. Средство, което няма реален фармакологичен ефект, предизвиква негативна реакция у пациента.

Хората търсят медицинска помощ с определени вярвания и очаквания. Те често са засегнати и зависят от предишния си опит. Това има връзка с много неща, но контактът между лекаря и пациента също играе роля. Изследователи от Университета на Ексетър записват и анализират разговорите на лекарите с пациенти на клиниката, страдащи от хронична болка. В последвалите интервюта, повечето от жените се оплакали, че лекарите не им вярват.

Според недоволните пациенти: специалистите не им обръщат достатъчно внимание или не разбират тяхното състояние. Жените са изпитали чувство на неудовлетвореност и гняв след повечето консултации. Те смятат, че трябва да се потвърди болестта, или в бъдеще да се избегне посещението при същия лекар, както и да не се прилага назначеното от него лечение. Фразата „За вашата болка няма физиологична причина“, която лекарят казва, за да успокои пациента, много често се възприема като знак за недоверие. Учените призовават лекарите да мислят малко повече за онова, което те казват на своите пациенти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.