https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

4 болести, които са предизвикани от непоносимост към глутен

0

Непоносимост към глутен може да бъде причина за много заболявания

gluten
4 болести, които са предизвикани от непоносимост към глутен

Това са само четири от тях. Най-добре е, дори и да нямате никакви оплаквания, дори и да нямате непоносимост към глутен, да изключвате от време на време и за по-дълъг период храните, които доказано съдържат глутен.

Депресия

90 процента от хората в депресия усещат по-силно симптомите й, когато консумират храни с глутен. Специалистите смятат, че консумацията им може да намали нивата на серотонин, което засилва чувството на депресия.

Множествена склероза и непоносимост ък глутен

Глутенът не може да причини това заболяване, но ако го изключите от диетата си, то със сигурност ще се чувствате по-добре. Проучванията показват, че нетърпимост към глутен се усеща по-силно при хора с МС, отколкото при останалите.

Дерматит

Ако страдате от сърбеж и възпаление на кожата, по-добре избягвайте глутена. Той влошава състоянието на оплакванията.

Астма

Също като при множествената склероза и тук глутенът не причинява този физически дискомфорт, но може да е спусък за алергична реакция. Повече от половината астматици са алергични към една или друга храна, но ако имате астма, твърде вероятно е да имате непоносимост и към глутена. Ако забележите затруднено дишане след консумация на хляб, паста или пица, минете на хранителен режим, в който глутенът няма място.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО СМЯТАТЕ, ЧЕ ИМАТЕ НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ГЛУТЕН?

Изключете го от диетата си за един месец. Забравете за салатените дресинги, за миксовете за супа, за храни, в които може да има и един грам глутен. След изтичането на периода започнете постепенно захранване с ястия, които съдържат глутен. Ако се почувствате зле, най-вероятно този протеин не е за вас. Ако пък искате по-бърз отговор, винаги може да си направите кръвен тест.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.