https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Непоносимост към глутен – модна измислица или реален проблем?

0

Най-новата теория е, че всъщност повече хора имат непоносимост към глутен

глутен
Непоносимост към глутен – модна измислица или реален проблем?

Всеки ли има непоносимост към глутен? И ако не – много ли са хората, които имат непоносимост към глутен? Това са въпроси, провокирани от всекидневни публикации по темата за непоносимост към глутена. По темата за непоносимост към глутен върви горещ дебат. Някои лекари я отричат и допускат, че крайната цел е прекрояване на пазара чрез увеличаване на продажбите на безглутенови продукти. Те предупреждават, че самоцелното избягване на глутена, без да се налага от здравословни причини, не е полезно.

Специалисти по вътрешни болести от университета на Болоня обаче са категорични, че житото и сродните култури може да предизвикват тежки стомашно-чревни оплаквания и у хора без цьолиакия. При тях се установява отслабена чревна бариера, което води до общ системен възпалителен имунен отговор. Като последица такива пациенти страдат не само от типичната за болестта диария. Оплакват се също от хронична умора, когнитивни затруднения, потиснатост, депресия. Специалистите наричат това нецьолиакична глутенова непоносимост и предполагат, че тя засяга около 1% от населението.

Смята се, че при хора с нецьолиакична глутенова непоносимост 3-6-месечна диета без жито и другите подобни култури рестартира чревния имунитет. Едновременно с това изчезват и съпътстващите оплаквания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.