https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Необичайните състояния на мозъка – все още загадка за учените!

0

Работата на мозъка все още е загадка за учените. И това съвсем не е случайно! Човешкият мозък е огромно поле за изследвания

мозъка
Необичайните състояния на мозъка – все още загадка за учените!

Ha творците е свойствено състоянието на озарение. Именно така се правят най-ценните открития. В човешката история има достатъчно потвърждения за това.

Мнозина от знаменитите дейци на науката са заявявали, че великите открития са ги намерили по време на сън. Известен е примерът с таблицата на Менделеев. Ниле Бор неочаквано предлага планетарния модел на атома, след като сънува как планетите обикалят около Слънцето, след което се превръщат в ядро и електрони. Ото Леви сънува експеримент с жабешко сърце, който му помага да докаже химическата природа на предаването на нервните импулси. По същия начин Кекуле открива молекулярната структура на бензола…

Кой подарява откровението на човека?

Вярващите го наричат Бог. За ръковдетвото на висшите сили заявяват много велики личности – философи, учени, дейци на изкуството. Към тях се отнасят Нютон, Коперник, Айнщайн, Булгакоб, дори Чарлз Дарвин. Но в съвременното общество, където са приети други понятия и канони, дейците на науката наричат нещото, даващо на човечеството разум и знания, информационно поле, единно за цялата Вселена.

НЕОБИЧАЙНИ СЪСТОЯНИЯ НА МОЗЪКА

По повод подобни тайнствени явления, свързани с психическите процеси на мозъчната дейност, специалистите в областта на мистиката заявяват, че творческата мисъл е сравнима с медитацията. Йогите смятат, че личността в състояние на дълбок сън изпитва т.нар. тетасъстояние. Именно тогава жора, които са далече от магията и нямат екстрасензорни способности, в отделни случаи сънуват пророчески сънища. За подобни примери разказват Библията, езотерически и исторически източници.

Алфасъстоянието е нещо промеждутъчно между сън и реалност

Всеки се е сблъсквал с явлението, когато в пълно съзнание изведнъж за миг или малко повече сякаш изключва. А духът му, намирайки се между действителността и отвъдния свят, витае далече от реалността. В такива минути на човек
могат да му хрумнат отговори на нерешени въпроси, а сложните житейски ситуации неочаквано се решават, тъй като стават ясни собствените постъпки и поведението на околните.

Внимателните хора сигурно са забелязвали, че мозъкът им работи най-интензивно именно в състояние на дрямка, макар че официалната наука не може да даде обяснение на този феномен.

В бетасъстояние на мозъка човек пребивава през целия ден, когато бодърства, адекватно оценява и възприема всичко случващо се. Озарението го посещава спонтанно.

Писателите го наричат вдъхновение, явяване на музата

А творческите дейци на науката в такива минути хващат писалката и лист хартия и започват да правят изчисления, да изписват сложни формули и цифри. Това се случва рядко, но се превръща в отправна точка и дава тласък на мисълта им за години напред, променяйки живота и съдбата им.

Рене Декарт се сблъсква с необикновеното на 20 години. Този математик, физик и философ твърди, че тласък на неговите търсения са поредица пророчески сънища. А след това през целия си живот той и наяве продължава да мечтае с удивителни открития.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.