Нелекуваните бъбречни заболявания водят до диабет и хипертония

700 000 българи има поставени диагнози за бъбречни заболявания, но вероятно още стотици хиляди не знаят за проблемите си

В началните фази много от болестите протичат без симптоми, макар че водят до нарушаване на функцията на бъбреците и до увреждането им. Поради това хората не търсят лекарска помощ.

Препоръката е жените и мъжете между 20 и 40 години редовно да следят здравето на бъбреците си със задължителните годишни профилактични прегледи и изследвания. След 45-50 години те в никакъв случай не бива да се пропускат заради зачестяването на други заболявания, които дават отражение върху отделителната система.

Има пряка връзка между проблемите с бъбреците и високото кръвно налягане. Колкото по-млад е пациентът с артериална хипертония, толкова е по-голям рискът от засягане на бъбреците. Захарната болест също поразява бъбреците.

Според медицинската статистика хипертонията и диабетът се откриват при 2/3 от случаите на нарушена бъбречна
функция. Само 1/3 от проблемите се дължат на първични нефрологични заболявания. Затова при високо кръвно лекарите препоръчват да се направи изследване на урината дори при липса на симптоми и оплаквания, свързани с бъбреците.

За да поддържате бъбреците в добро здраве, може да хапвате всичко, но с мярка. Не прекалявайте с алкохола, спрете цигарите. Контролирайте стреса. Много е важно да пиете 1,5-2 л вода дневно. Ограничете солта – дневният прием трябва да е максимум 3-5 г. Солта задържа вода и затруднява работата на отделителната система.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.